Welkom

Puur Anny is een non-profit instelling

Leer zelf je eigen producten maken. Zoveel mogelijk vanaf ‘de basis’ en uit de natuur om je heen. Verras jezelf met je eigen vindingrijkheid en doe mee. We bieden je onze kennis en middelen gratis aan.
           Puur
Anny
Omdat de natuur helpt
Maak kennis met de kracht van de schepping. Geneeskracht groeit vaak in je eigen tuin
Heb je vragen? Mail ons dan gerust even
Het gebruik van de informatie op deze site is voor eigen risico. Op het geschrevene rust geen gezondheidsclaim. Wel kennis van voorouders: van geslacht op geslacht... Het is maar wat je belangrijker vindt
Gezond verstand in een ongewone mate is wat de wereld wijsheid noemt.

~ Vlierbloesem ~ Hondsdraf  ~ Vogelmuur ~ Echinacea ~ Zevenblad ~ Huidolie

~ Kombucha ~ Waterkefir ~ Melkkefir ~ Arnica ~ Papaver ~ AfweerPlus ~Rozenbottel ~ MuKoCi

           Puur
Anny

Kombucha

Het drankje is goed voor je darmflora en verbetert de spijsvertering. Kombucha bevat

een mix van re- en probiotica. De micro-organismen in de gefermenteerde drank

versterken je immuunsysteem. Kombucha zit boordevol antioxidanten.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

Kombucha heeft suiker en thee nodig om te kunnen groeien. De suiker wordt volledig

verwerkt.

Je krijgt Kombucha veelal in een potje, samen met een beetje vocht; de zgn startthee.

Neem een grote weckpot (zonder rubberen afsluitring) met brede opening. Maak van te

voren thee klaar:

Breng 1 liter water aan de kook Los hierin 100 gr suiker op Voeg 5 gr gewone thee toe, zie afbeelding: dit is ongeveer 3 zakjes thee Laat dit goed trekken, minimaal 15 minuten (langer mag) Laat het geheel goed afkoelen en voeg de zwam met starthee toe Doe de weckpot dicht (zónder de oranje afsluitring! Liever een zakdoek met elastiekje) Zet dit weg in bijvoorbeeld je keukenkastje of kelder Laat de pot 14 dagen met rust. Kombucha gaat groeien en wordt een dikke laag. Deze lagen maken nieuwe lagen aan. Hoe dikker deze zwam, hoe sterker je Kombucha wordt en des te eerder is het klaar. Na verloop van tijd kun je een gedeelte van de zwam afknippen en weggeven. Let op: je zwam mag geen schimmel vormen! Dit zie je snel genoeg. Dan wegdoen en opnieuw starten Giet de drank af (even zeven is lekkerder maar hoeft niet). Bewaar de fles in de koelkast en start het proces opnieuw.
Omdat de natuur helpt
Als we ermee overweg kunnen...
Gezondheid van lichaam en geest is een grote zegen....
           Puur
Anny

Waterkefir

Waterkefir is een probiotisch drankje dat in verband wordt gebracht met verscheidene

gunstige gezondheidseffecten, zoals een betere immuniteit en zelfs bescherming tegen

bepaalde soorten kanker. Het is zuivelvrij en veganistisch en zorgt voor een toename

van gunstige darmbacteriën en gisten.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

Waterkefir heeft water, suiker en vruchten nodig om te kunnen groeien. De suiker

wordt volledig verwerkt.

Je krijgt waterkefir veelal in een zakje of potje. Het ziet eruit als doorzichtige korrels,

Neem een (weck)pot zonder afsluitring.

1 liter water

Voeg 50 gram suiker toe (beetje roeren, oplossen hoeft niet) Voeg 100 gram kefir korrels toe (hou deze hoeveelheid aan, zo hou je de suikerinname onder controle Voeg gedroogde vruchten toe (voorbeeld: vijg, appel, peer, pruimen etc) Voeg een halve (niet geschilde) citroen toe Voeg een stukje gember toe Tip: doe alle vruchten in een (thee)zakje (proppen mag).  Dit is makkelijk te verwijderen en voorkomt dat je kefir korrels er onsmakelijk uit gaan zien Pot dicht, zet het op een lichte plaats (niet in de zon!) De kefir gaat aan het werk: je ziet belletjes en stijgen en dalen van kefir korrels (leuk!) Laat het maximaal 2 dagen staan Verwijder de vruchten (citroen uitknijpen mag) Laat de pot maximaal 2 dagen op een lichte plaats staan (niet in de zon!). Regelmatig de pot schudden mag voor betere verdeling. De kefir korrrels vermeerderen. Je ziet koolzuur ontstaan en kefir deeltjes in de pot omhoog borrelen (leuk gezicht!). Verwijder de vruchten (citroen uitknijpen mag, hoeft niet) en filter de drank. In de koelkast bewaren en start het proces opnieuw. Maar..... je kunt gaan voor een tweede fermentatie! Kefirsap in een pot. Voeg vruchten naar keuze toe en laat samen 24-48 uur trekken. Ook weer op een lichte plaats. Afgieten, vruchten verwijderen mag, hoeft niet. In koelkast bewaren. Een tweede fermentatie is niet noodzakelijk maar is lekker als frisdrank voor kinderen!
Omdat de natuur helpt
Blijf dicht bij de natuur, ze zal je nooit teleurstellen..
           Puur
Anny

Melkkefir

Melkkefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de

spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel

meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C,

vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

Melkkefir heeft volle (koe)melk met lactose nodig. De lactose wordt volledig verwerkt.

Je krijgt melkkefir veelal in een zakje of potje. Hier ziet eruit als bloemkoolroosjes in

melk. Neem een (weck)pot zonder afsluitring.

0.5. l volle melk (minder mag)

Voeg 10 á 30 gr melkkefir toe Pot dicht, zet het op een donkere plaats (keukenkastje) Laat de pot maximaal 2 dagen staan. De kefir korrrels vermeerderen. Giet dan door een zeefje. De afgegoten kefir in de koelkast bewaren of direct opeten. Met de overgebleven kefirkorrels het proces opnieuw starten. Wordt het te snel te zuur? Neem dan een gedeelte van de korrels weg. NB: Maak de pot bij voorkeur NIET schoon! PS: Je kunt hier heerlijke kaas van maken, cakes bakken. Zoek op internet naar leuke recepten!
Omdat de natuur helpt
In de natuur bestaat geen bevreemding.....alles is op z’n plaats
           Puur
Anny

Arnica

Arnica is een belangrijke plant bij traumata en werkt genezend, desinfecterend en

ontstekingsremmend bij wonden. Arnica helpt bij het regenereren van het weefsel en is

een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot,

val, steek of snijden. Ook vele van de volksnamen geven dat al aan (zoals ‘valkruid’).

Arnica kan vermengd worden met Hypericum en Calendula. Op dezelfde manier

klaarmaken als onderstaand.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

We maken Arnica tinctuur. Arnica als kruid is niet meer in de handel verkrijgbaar. Het is

namelijk een beschermde plant en mag daarom -bijna niet meer- verkocht worden.

Wat heb je nodig:

Weckpot met sluitring

Alcohol 30% (Wodka) 700 ml á 1 liter 400 gr verse Arnica bloemen Verzamel de mooiste Arnica bloemen. Ze moeten volledig in bloei staan. De bedoeling is dat je in totaal 400 gr. verse bloemen verzamelt. Het lukt je waarschijnlijk niet in om in 1x 400 gr. bloemen te oogsten. Hou daarom bij hoeveel bloemen je per keer verzamelt en schrijf dat op. Wanneer de volgende bloemen volledig in bloei staan pluk je die, weegt ze en voegt ze bij de rest. Bloemen niet fijnsnijden. Doe de bloemen in de weckpot en zorg ervoor dat ze volledig onder de alcohol staan. Zet de pot goed afgesloten weg op een donkere, warme plaats. Elke drie dagen de pot (niet openen!) goed doorschudden. Laat dit 6 weken staan. Hierna afgieten door een kaasdoek of keukendoek. Bewaar de tinctuur in een goed schoongemaakte fles en zet deze op een koele, donkere plaats. Dosering: Je kunt als basisdosering 3x daags 10 druppels aanhouden (vanaf D4 potentie). In acute gevallen elk uur 10 druppels, dit maximaal 6x herhalen. Voor kinderen de dosering halveren (lees onderstaande info!) PS: Sinds de laatste jaren heeft de overheid besloten dat Arnica giftig is. Vertrouw je het niet: maak zelf een verdunning. Arnica wordt in Nederland verkocht met de minimale potentie (verdunning) van een D4. Een D4 kun je zelf maken door middel van de meerglasmethode (handleiding zijn op internet te vinden). Gewoon mengen met water is hetzelfde maar oké...... D4 klinkt nou eenmaal interessanter. Zelf gebruiken we de tinctuur ook inwendig en verdunnen het. In acute gevallen elk uur een glas water met daarin verdunde Arnica tinctuur: Aan het glas water voeg je 5 druppels Arnica tinctuur toe. Voor kinderen is de dosis 2 druppels Arnica. Willen ze het niet drinken? Twee druppeltjes tinctuur op een suikerklontje doet wonderen en is een lekker snoepje! Het is een prima EHBO middel. Wanneer iemand gevallen is drenk dan een doekje of pleister in de met wat water verdunde tinctuur. Hou dit tegen de pijnlijke plek. Gebruik het niet op een open wond (want: auw!).
Omdat de natuur helpt
Schoonheid is indicatie van een groter feit in wijsheid
           Puur
Anny

Papaver

Wist je dat je perfect siroop van papaverbloemen kunt maken? Dit kun je innemen

tegen hoest, om beter te slapen en tegen menstruatie- of andere krampen.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

We maken papaversiroop.

Wat heb je nodig:

Verzamel 250 gr papaverblaadjes (dit mogen verschillende kleuren zijn)

Kokend water 750 gr honing/suiker 400 gr verse Arnica bloemen Giet over deze bloemblaadjes een halve liter kokend water. Doe het meteen in een schone fles die je goed af kunt sluiten. Laat dit 24 uur staan op kamertemperatuur. Hierna zeef je de bloemblaadjes uit de vloeistof. Voeg 750 gr. honing of suiker toe aan de papavervloeistof. Verwarm dit tot maximaal 35’C. De bedoeling is dat de suiker/honing oplost. Koel bewaren. De maximale dosering is twee eetlepels siroop per dag. Ook zeer geschikt voor kinderen. Halveer dan de dosering.
Omdat de natuur helpt
The best things in life aren’t things...
           Puur
Anny

Afweer Plus

Hèt middel om je afweer te versterken zolang de R in de maand is.. Zo mooi, kijk eens

naar de natuur als de zomer bijna voorbij is. Wat zie je dan? Juist, vruchten! Deze

vruchten zijn er niet voor niets. Naast dat ze natuurlijk erg lekker zijn, nemen ze de

juiste stoffen (lees: bescherming) met zich mee om jou de winter door te helpen.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

We maken siroop.

Wat heb je nodig:

Begin op tijd met verzamelen. Maak de vruchten schoon en goed droog. Rode aalbessen (Ribus Rubrum) Zwarte aalbessen (Ribus Nigrum) Rozenbottel (Rosa Canina) Vlier (Sambucus Nigra) Frambozen (Rubus idaeus) Bramen (Rubus) Citroen Suiker Water Lege flessen Druk aan het verzamelen en heb je nog niet voldoende? Vries alles zo snel mogelijk in totdat je een leuke hoeveelheid hebt (kijk ook even in het vriesvak bij de supermarkt of de aanbiedingen vers fruit bij de groentenboer) Niet noodzakelijk maar een welkome aanvulling: Heb je fruit over? Fruit met een lelijk plekje: snij het er gewoon af. Zijn je bananen overrijp en niet meer lekker: schil eraf en invriezen. Zijn de appels van de boom gevallen en daardoor gekneusd? Geeft niks, schillen, in stukjes in de vriezer. Kortom: Verzamel fruit wat je tegenkomt. Vries alles in, dit mag in een plastic zak. Zorg ervoor dat het fruit schoon is en belangrijk: droog het goed af. Vocht zorgt voor onnodige kristalvorming (ijs). Alle fruitsoorten (ook waarvan je denkt ‘dit kan nooit’) kun je invriezen en straks verwerken. Zo hoeft niets verloren te gaan. Geschikt: Aardbeien, appels, bananen, druiven, alle soorten bessen, ananas etc. Minder geschikt: Sinaasappel, mandarijn en meloensoorten. Ongeveer 1 citroen per 1 á 3 liter water. Snij de citroen in plakken Doe al het fruit in de pan. Zorg dat het onder een klein laagje water staat. Laat het fruitmengsel goed gaarkoken. Roer het daarna door een (roer)zeef. Verwijder op deze manier zoveel mogelijke velletjes en pitjes. Knijp de citroenen goed uit. Giet de vloeistof in een grote pan. Voeg per liter een kilo suiker toe (700 gr is ook voldoende). Het suikergehalte lijkt hoog maar per dag gebruik je weinig siroop. Het valt dus reuze mee! Daarnaast zorgt suiker voor de houdbaarheid De vloeistof en suiker laat je samen aan de kook komen. De suiker lost op en de siroop vormt zich. Laat het 20 minuten koken/borrelen LET OP: je maakt siroop, geen jam (!). Kook dus niet te lang door. Dosering Neem elke dag 1 dessertlepel siroop. Bij voorkeur niet verdunnen. Griep of vermoeid? Neem 3x per dag een dosis.Begin wanneer de R in de maand is, stop wanneerde R uit de maand is.... Aandachtspunt: Gebruik het trouw en dagelijks. Geschikt voor alle leeftijden. PS: Dit kun je lang bewaren en zelfs prima invriezen!
Omdat de natuur helpt
Natuur kleurt het leven.
           Puur
Anny

Rozenbottel

Rozenbottel is een prachtige antioxidant. Het bezit enorm veel vitamine C en meerder

krachtige, genezende eigenschappen. Maak zelf rozenbottel siroop, ook wel Karvan

genoemd. Karvan bezit echter veel synthetische toevoegingen en weinig natuurlijke

eigenschappen.Hieronder vind je het recept.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt

We maken siroop.

Wat heb je nodig:

Begin op tijd met verzamelen. Maak de vruchten schoon en goed droog. Verzamel zoveel mogelijk rozenbottels. Maak ze schoon door ze even te wassen in koud water en de kroontjes en ‘kontjes’ eraf te halen. Kun je veel rozenbottels plukken? Doe dat vooral! Je kunt ze namelijk schoongemaakt gemakkelijk invriezen! Doe de rozenbottels in een grote pan. Voeg zoveel water toe dat ze riant onder water staan. Laat ze langzaam aan warm en zacht worden. Als ze zacht zijn stamp je ze zo fijn mogelijk. Je hebt nu een dikke, half gepureerde massa rozenbottels. Het ruikt erg zuur! Laat het even goed koken. Daarna laat je de massa afkoelen. Plaats meteen een theedoek over de nog warme massa. Dit laat je een nacht staan. Reden; Vitamines en andere gezonde stoffen worden op deze manier uit de rozenbottels geperst. De volgende dag pers je de rozenbottels uit. Dit kun je doen door middel van een roerzeef of door een theedoek. Je houdt een wat dikkere vloeistof over. Wil je geen velletjes? Zeef dan de vloeistof nogmaals door een theedoek/kaasdoek. Meet hoeveel vloeistof je hebt en giet alles in de pan. Verwarm dit op hoog vuur. Voeg per liter 1 kg suiker toe. Roer een aantal keren goed. Laat vloeistof en suiker 5 minuten flink doorkoken. De siroop wordt al dikker en door het flink koken gesteriliseerd. Zo voorkom je tevens schimmelvorming.I Giet de siroop heet in schoongemaakte flessen. Vul de flessen tot ze overvol zijn. Zet de hete flessen voorzichtig weg op een veilige plaats en laat ze goed afkoelen. De siroop is zeer geschikt en lekker voor kinderen. Je kunt dit in principe elke dag drinken. Maar regelmatig afwisselen met andere siropen is natuurlijk nóg lekkerder. Griep of verkouden? Doe dan een scheutje extra in je glas Je hoeft maar weinig te gebruiken. De siroop is qua geneeskracht er sterken smaakvol. Het gaat dus lang mee. In principe onaangebroken onbeperkt houdbaar mits je je aan bovenstaande bereidingswijze gehouden hebt. Bewaar aangebroken flessen altijd in de koelkast.    
Omdat de natuur helpt

We moeten onze kinderen leren dromen met hun ogen open

           Puur
Anny

MuKoCi-drank Munt Komkommer Citroen

Een simpele, frisse dorstlesser met leuke eigenschappen: De combinatie van mint,

komkommer en citroen zorgt ervoor dat afvalstoffen goed afgevoerd worden. Ideaal dus

in de zomer of wanneer je in een ander jaargetijde vocht vasthoudt of af wilt vallen.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt Het gaat erom dat je alle drie ingrediënten gebruikt. De samenwerking tussen de drie ingrediënten is belangrijk. Munt: Reinigt, bouwt de slijmvliezen op, bindt afvalstoffen. Komkommer: Rijk aan vitaminen en mineralen, reinigt en voert vocht af. Citroen: Rijk aan vitamine C, breekt vet af, zet de spijsvertering aan, stilt de hongerprikkel, laat calcium beter opnemen en doodt bacteriën.    
Omdat de natuur helpt
Recept:
Neem een liter koud water.
Pluk aan aantal takjes munt en spoel deze schoon.
Spoel de komkommer en citroen onder de stromende kraan goed af.
Snij een aantal plakjes komkommer af (mèt schil!).
Snij een aantal schijfjes citroen af (eveneens met schil).
Doe dit in de kan met water.
Plaats de kan in de koelkast. Na een paar minuten proef je de lekkere smaak al.
Je mag hier zoveel van drinken als je wilt.
Raakt de kan leeg, dan gewoon water toevoegen en weer terug in de koelkast.
Eventueel wat ijsblokjes toevoegen.
Je kunt dit 1 dag gebruiken. Maak voor de volgende dag weer nieuwe klaar
en geniet!
Het ware geluk kost weinig; als het duur is, is het niet van een goede soort...
           Puur
Anny

Vlierbloesem limonade

De limonade werkt perfect tegen hooikoorts. Begin dan aan het eind van de winter met

elke dag 3 doseringen (eetlepels) van de siroop in te nemen. Ga hier consequent mee

door tot het einde van de zomer. Naast het anti-hooikoorts effect werkt vlier perfect

tegen en tijdens verkoudheid. Het versterkt de weerstand en bouwt de slijmvliezen in

o.a. neus/keel en luchtwegen weer op. Tevens zorgt het voor binding en afscheiding

van afvalstoffen uit het lichaam. Daarnaast bevat vlier veel vitamine C. Een welkome

aanvulling bij griep.Vlierbloesemsiroop is zeer geschikt voor baby’s en kinderen.

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt Verzamel zoveel mogelijk vlierbloesem kronen. Knip ze zo dicht mogelijk bij de bloesem af zodatje weinig takjes en bladeren plukt. Takjes enbladeren maken de siroop bitter. Verwijderen dus. Schud zo weinig mogelijk met de bloesem. Er zit veel stuifmeel in en dat heb je juist nodig Neem een grote emmer en doe daar alle bloesem in. Vul dit aan met gewoon leiding-water. Per 25 bloesemkronen ongeveer 1 liter water. Hou er rekening mee dat dit meer kan zijn. De bloesem moet onder een klein laagje water staan. Het water kleurt meteen al lichtbruin/gelig. Ook ruik je direct de kenmerkende vliergeur. Het stuifmeel komt nu los in het water. Vervolgens neem je citroenen. Ongeveer 1 citroen per 1 á 3 liter is ruim voldoende. Citroen is nodig voor de houdbaarheid, het loskomen van de juiste stoffen, het aanbrengen van een frisse smaak en voor extra vitamine C. De citroenen snij je in schijven. Voeg ze toe aan de vlierbloesem. Meng het geheel met je handen heel goed door. Vervolgens sluit je de emmer af en zet het opeen warme plek (in de zon is het meest effectief maar als dit niet lukt: in huis op kamertemperatuur). Roer elke dag de vlier 1x door. Daarna weer afsluiten.  De bovenste vlierlaag wordt bruin. Dit is normaal. Goed blijven roeren. De bruine laag vermeng je met de andere lagen. Na drie dagen is het zover! Tijd om de siroop te maken.Schep de vlierbloesem uit de emmer en knijp al het vocht eruit. Knijp de citroenen eveneens uit in de vloeistof. Vervolgens giet je de overgebleven vloeistof door bijvoorbeeld een theedoek. Op deze manier filter je alle kleine vuiltjes eruit. Meet hoeveel vloeistof er over gebleven is. Dit wordt de uiteindelijke siroop. Giet de vloeistof in een grote pan. Voeg per liter een kilo suiker toe. Voor de smaak kun je per 1 á 2 liter eveneens een zakje vanillesuiker toevoegen. Het suikergehalte lijkt hoog maar per dag gebruik je weinig siroop. Het valt dus reuze mee! Daarnaast zorgt suiker voor de houdbaarheid. De vloeistof en suiker laat je samen aan de kook komen. De suiker lost op en de siroop vormt zich. Laat het 20 minuten koken/borrelen. Giet de siroop in schoongemaakte flessen, pottenof ijsblokzakjes. Je kunt het gekoeld, ingevroren of in de kelder bewaren. Vlierbloesemsiroop is lang houdbaar! De siroop zal soms niet helemaal helder zijn. Dat is normaal en zelfs gewenst. Het aanwezige stuifmeel is uit de bloemen getrokken. Dit geeft prima gezondheidseffecten! Verdun de siroop met water. Drink het regelmatig & geniet!
Omdat de natuur helpt
Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen
           Puur
Anny

Hondsdraf

Hondsdraf groeit eigenlijk overal wel. Opvallend is dat Hondsdraf vaak voorkomt daar

waar brandnetels groeien of daar waar veel muggen/vliegen zijn.Best wel logisch!

Hondsdraf werkt perfect tegen de pijn en bulten die je oploopt van een vliegenprik of

steek van een horzel of de brandende pijn van een brandnetel. Wrijf simpelweg

hondsdraf over de pijnlijke plek.

Hondsdraf smaakt heerlijk in een salade. Het is wel bitter van smaak dus niet teveel gebruiken. Net als peterselie kun je Hondsdraf prima gebruiken als keukenkruid. Verder smaakt het lekker in kruidenboter, omelet, in gehakt, soep en op de aardappelen. Haal de blaadjes en bloemetjes van de stelen. De stelen gooi je weg. Van Hondsdraf wordt ook thee gezet. Dit schijnt te helpen tegen maagklachten, nier-en blaasproblemen, darmproblemen, vastzittend slijm, zenuwpijnen en jicht. Op een halve liter water ongeveer 5 tot 10 gr. Hondsdraf gebruiken. Dit moet je uiteraard wel dagelijks doen en minimaal een maand. Maak tinctuur van Hondsdraf (bij hooikoorts, bijholten ontstekingen of chronische blaasontstekingen) Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt: Pluk de blaadjes, bloemetjes, stengels en kneus dit een beetje. In stukjes knippen mag ook. Zorg dat je ongeveer 100 gr. hebt. Giet hier 200 ml wodka of graanjenever over. Sluit het potje goed en laat dit ongeveer 8 weken op een donkere plek staan. Elke dag even schudden. Hierna filteren en in een schoon potje doen. Dosering is 3x dd 20 druppels. Bij huidproblemen: 10 gr Hondsdraf koken met een halve liter water. Afkoelen, zeven en bijvoorbeeld een een washandje of gaasje hierin laten weken. Dit op de huid leggen
Omdat de natuur helpt
De natuur kent het grote geheim en glimlacht...
           Puur
Anny

Vogelmuur

Vogelmuur (Stellaria Media) is een heel klein plantje dat vaak gezien wordt als onkruid.

Het wordt maar 5 á 10 cm hoog en heeft hele kleine witte, gele of roze bloemetjes.

Vaak wordt het plantje geplukt en aan vogels en kippen gegeven. Logisch: het bevat

veel vitamine A, B, C en mineralen zoals kalium, silicium, koper en ijzer. Vogelmuur

werd vroeger veel gegeten. Tegenwoordig is het een beetje een ‘vergeten groente’.

Jammer want het is erg lekker!

Vogelmuur is zeer winterhard en groeit vaak wijdvertakt over de grond. Je kunt het als spinazie bereiden en gebruiken door verschillende gerechten. Ook kun je wat plukken fijnsnijden en deze door de sla doen. Er een gezonde stamppot van maken is helemaal een aanrader! Daarom hierbij het recept Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
Omdat de natuur helpt
Vogelmuur 500 gr Aardappelen 500 gr Zout Peper 1 theelepel komijnzaad Een scheutje karnemelk Roomboter Kook de aardappelen en stamp ze met een scheutje karnemelk. Knip de vogelmuur in kleine stukjes. Stamp dit door de hete aardappelen, voeg naar smaak zout en peper, het komijnenzaad en een klontje boter toe. Eet smakelijk
De natuur doet niets zonder doel...
           Puur
Anny

Echinacea/Echinaforce

Echinacea (Rode Zonnehoed) kan in acute, chronische en preventieve situaties gebruikt

worden. Infectiebestrijder. Helpt bacteriën, virussen, schimmels te doden. Stimuleert

de lymfecirculatie en de bindweefselcellen. Helpt griep en verkoudheid voorkomen

Kan helpen tegen terugkerende kwalen zoals schimmel- en urineweginfecties en

middenoor ontstekingen. Tegen streptokokken- en stafylokokkeninfecties,

herpesinfecties, koortslip, waterpokken, bronchitis en bijholteontstekingen. Het wordt

toegepast bij de behandeling van vaginale infecties veroorzaakt door Candida albicans.

We maken Echinacea tinctuur. Deze plant kun je overigens prima zelf kweken. Het is een makkelijke plant en bloeit met schitterende rood/roze bloemen. De Rode Zonnehoed is bij praktisch alle tuincentra verkrijgbaar. Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt: Weckpot Alcohol 30% (zoals Wodka) 70 cl of 1 liter 600 gr. bestaand uit Echinacea bloem, blad, stengel en stukje wortel Neem de weckpot en giet deze vol met alcohol.Verzamel de mooiste bloemen, stukjes van blad, stengel en stukjes wortel. Spoel de wortel af, de rest niet. Verzamel in totaal 600 gr. Snij of knip alles grof in stukken. Doe dit in de weckpot en zorg ervoor dat het volledig onder de alcohol staan. Zet de pot goed afgesloten weg op een donkere, warme plaats.Elke drie dagen de pot (niet openen!) goed doorschudden.Laat dit 6 weken staan. Hierna afgieten door een kaasdoek of keukendoek. Bewaar de tinctuur in een goed schoongemaakte fles en zet deze op een koele, donkere plaats Dosering In normale gevallen neem je per dag 3x dd 10 druppels in. In acute gevallen elk uur 10 druppels. Zijn de klachten verdwenen stop dan. Preventief gebruiken (bijvoorbeeld als de griep heerst) kan. Neem dan 4x dd 20 druppels.  Stop wanneer de griep verdwenen is. Voor kinderen de doseringen aanpassen. Het heeft -helaas- geen zin om Echinacea dag in, dag uit te gebruiken. Na verloop van tijd went het lichaam hieraan en heeft Echinacea nog maar weinig functie. Gebruik het dus alleen wanneer nodig.
Omdat de natuur helpt
Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een
onveranderlijke zuivere werkelijkheid..
           Puur
Anny

Zevenblad

Zevenblad wordt door velen als onkruid gezien. Wel een beetje terecht. Het woekert

binnen no-time door je hele tuin en het is een heel karwei dit ietwat in toom te

houden. Handig is wel dat je niet perse de wortels hoeft te verwijderen. Als je steeds

de stelen en bladeren plukt sterft de wortel na verloop van tijd. Zevenblad bloeit met

grote schermvormige witachtige bloemen. Zorg dat Zevenblad niet bloeit als je het voor

consumptie wilt gebruiken, dat maakt het erg bitter.

Zevenblad bevat: Vitamine C Kalium Caroteen Calcium Magnesium Kiezelzuur Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt: 700 gr. aardappelen 600 gr. Zevenblad 200 ml. Melk 4 tenen knoflook of knoflookpoeder 2 Uien Handjevol pijnboompitten Scheut zonnebloemolie 1 tl Kurkuma Eventueel peper en zout Bereidingswijze: Aardappelen garen Pluk blaadjes van Zevenblad en was ze. Fijnsnijden mag Snij een ui fijn Plet en hak knoflook Verhit olie in de pan en fruit de ui Voeg knoflook toe. Voeg een handje pijnboompitten toe. Voeg Zevenblad toe. Verwarm dit goed tot het Zevenblad is geslonken Verwarm de melk met de kurkuma Stamp dit door de gare aardappelen, voeg dan het mengsel: ui, knoflook, zevenblad ed toe. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Omdat de natuur helpt
Heb vreugde in de kleine dingen..
           Puur
Anny

Huidolie

Olie maken......wat heb je nodig:

1 liter olie (olijfolie, zonnebloemolie oid)

Kruiden, 100 gr. gedroog, 200 gr. vers

Een grote glazen pot

Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt: Voeg kruiden en olie samen. Laat dit 3-6 weken op een warme zonnige plek staan Schud de pot dagelijks Klaar? Filter de inhoud en bewaar in een goed afgesloten pot/fles. Olie wordt gemaakt op basis van olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en andere olie-soorten. De olie is zeer geconcentreerd. Je kunt bij voorkeur na het douchen je hele huid masseren met een oliesoort. Doe dit op de nog wat vochtige huid, dan versterk je het effect van de olie. De olie leent zich prima voor ontspannen (baby) massage, make-up verwijderaar en voor gebruik in bad. Omdat er geen kunstmatige geurstoffen zijn toegevoegd is de olie zacht van geur. We hebben met natuurprodukten te maken. Daardoor kan de geur en kleur van de olie afwijken. Ook is de olie niet altijd helder. Dit doet niets af aan de kwaliteit. Je kunt het gerust blijven gebruiken. Voorkom wisselende temperaturen. Olie voor gebruik even schudden.
Omdat de natuur helpt
Natuur werkt!..