Welkom
Puur Anny is een non-profit instelling
Leer zelf je eigen producten maken. Zoveel mogelijk
vanaf ‘de basis’ en uit de natuur om je heen.
Verras jezelf met je eigen
vindingrijkheid en doe mee.
We bieden je onze kennis en middelen gratis aan.
Puur
Anny
Omdat de natuur helpt
Maak kennis met de kracht van de schepping. Geneeskracht groeit vaak in je eigen tuin
Het gebruik van de informatie op deze site is voor eigen risico. Op het geschrevene rust geen
gezondheidsclaim. Wel kennis van voorouders: van geslacht op geslacht...
Het is maar wat je belangrijker vindt
Gezond verstand in een ongewone mate is wat de wereld wijsheid noemt.
~ Vlierbloesem ~ Hondsdraf ~ Vogelmuur ~ Echinacea ~ Zevenblad ~ Huidolie
~ Kombucha ~ Waterkefir ~ Melkkefir ~ Arnica ~ Papaver ~ AfweerPlus ~Rozenbottel ~ MuKoCi
Puur
Anny
Kombucha
Het drankje is goed voor je darmflora en verbetert de spijsvertering. Kombucha bevat
een mix van re- en probiotica. De micro-organismen in de gefermenteerde drank
versterken je immuunsysteem. Kombucha zit boordevol antioxidanten.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
Kombucha heeft suiker en thee nodig om te kunnen groeien. De suiker wordt volledig
verwerkt.
Je krijgt Kombucha veelal in een potje, samen met een beetje vocht; de zgn startthee.
Neem een grote weckpot (zonder rubberen afsluitring) met brede opening. Maak van te
voren thee klaar:
•
Breng 1 liter water aan de kook
•
Los hierin 100 gr suiker op
•
Voeg 5 gr gewone thee toe, zie afbeelding: dit is ongeveer 3 zakjes thee
•
Laat dit goed trekken, minimaal 15 minuten (langer mag)
•
Laat het geheel goed afkoelen en voeg de zwam met starthee toe
•
Doe de weckpot dicht (zónder de oranje afsluitring! Liever een zakdoek met elastiekje)
•
Zet dit weg in bijvoorbeeld je keukenkastje of kelder
Laat de pot 14 dagen met rust. Kombucha gaat groeien en wordt een dikke laag. Deze lagen
maken nieuwe lagen aan. Hoe dikker deze zwam, hoe sterker je Kombucha wordt en des te
eerder is het klaar. Na verloop van tijd kun je een gedeelte van de zwam afknippen en
weggeven.
Let op: je zwam mag geen schimmel vormen! Dit zie je snel
genoeg. Dan wegdoen en opnieuw starten
Giet de drank af (even zeven is lekkerder maar hoeft niet).
Bewaar de fles in de koelkast en start het proces opnieuw.
Omdat de natuur helpt
Als we ermee overweg kunnen...
Gezondheid van lichaam en geest is een grote zegen....
Puur
Anny
Waterkefir
Waterkefir is een probiotisch drankje dat in verband wordt gebracht met verscheidene
gunstige gezondheidseffecten, zoals een betere immuniteit en zelfs bescherming tegen
bepaalde soorten kanker. Het is zuivelvrij en veganistisch en zorgt voor een toename
van gunstige darmbacteriën en gisten.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
Waterkefir heeft water, suiker en vruchten nodig om te kunnen groeien. De suiker
wordt volledig verwerkt.
Je krijgt waterkefir veelal in een zakje of potje. Het ziet eruit als doorzichtige korrels,
Neem een (weck)pot zonder afsluitring.
•
1 liter water
•
Voeg 50 gram suiker toe (beetje roeren, oplossen hoeft niet)
•
Voeg 100 gram kefir korrels toe (hou deze hoeveelheid aan, zo hou je de suikerinname
•
onder controle
•
Voeg gedroogde vruchten toe (voorbeeld: vijg, appel, peer, pruimen etc)
•
Voeg een halve (niet geschilde) citroen toe
•
Voeg een stukje gember toe
•
Tip: doe alle vruchten in een (thee)zakje (proppen mag).
Dit is makkelijk te verwijderen en voorkomt dat je kefir korrels er
onsmakelijk uit gaan zien
•
Pot dicht, zet het op een lichte plaats (niet in de zon!)
•
De kefir gaat aan het werk: je ziet belletjes en stijgen en dalen van kefir korrels (leuk!)
•
Laat het maximaal 2 dagen staan
•
Verwijder de vruchten (citroen uitknijpen mag)
Laat de pot maximaal 2 dagen op een lichte plaats staan (niet in de zon!). Regelmatig de pot
schudden mag voor betere verdeling. De kefir korrrels vermeerderen. Je ziet koolzuur ontstaan
en kefir deeltjes in de pot omhoog borrelen (leuk gezicht!).
Verwijder de vruchten (citroen uitknijpen mag, hoeft niet) en filter de drank. In de koelkast
bewaren en start het proces opnieuw.
Maar..... je kunt gaan voor een tweede fermentatie!
Kefirsap in een pot. Voeg vruchten naar keuze toe en laat samen 24-48 uur trekken. Ook weer
op een lichte plaats. Afgieten, vruchten verwijderen mag, hoeft niet. In koelkast bewaren.
Een tweede fermentatie is niet noodzakelijk maar is lekker als frisdrank voor kinderen!
Omdat de natuur helpt
Blijf dicht bij de natuur, ze zal je nooit teleurstellen..
Puur
Anny
Melkkefir
Melkkefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de
spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel
meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C,
vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
Melkkefir heeft volle (koe)melk met lactose nodig. De lactose wordt volledig verwerkt.
Je krijgt melkkefir veelal in een zakje of potje. Hier ziet eruit als bloemkoolroosjes in
melk. Neem een (weck)pot zonder afsluitring.
•
0.5. l volle melk (minder mag)
•
Voeg 10 á 30 gr melkkefir toe
•
Pot dicht, zet het op een donkere plaats (keukenkastje)
Laat de pot maximaal 2 dagen staan. De kefir korrrels vermeerderen.
Giet dan door een zeefje. De afgegoten kefir in de koelkast bewaren of
direct opeten. Met de overgebleven kefirkorrels het proces opnieuw
starten. Wordt het te snel te zuur? Neem dan een gedeelte van de
korrels weg.
NB: Maak de pot bij voorkeur NIET schoon!
PS: Je kunt hier heerlijke kaas van maken, cakes bakken. Zoek op internet naar leuke
recepten!
Omdat de natuur helpt
In de natuur bestaat geen bevreemding.....alles is op z’n plaats
Puur
Anny
Arnica
Arnica is een belangrijke plant bij traumata en werkt genezend, desinfecterend en
ontstekingsremmend bij wonden. Arnica helpt bij het regenereren van het weefsel en is
een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot,
val, steek of snijden. Ook vele van de volksnamen geven dat al aan (zoals ‘valkruid’).
Arnica kan vermengd worden met Hypericum en Calendula. Op dezelfde manier
klaarmaken als onderstaand.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
We maken Arnica tinctuur. Arnica als kruid is niet meer in de handel verkrijgbaar. Het is
namelijk een beschermde plant en mag daarom -bijna niet meer- verkocht worden.
Wat heb je nodig:
•
Weckpot met sluitring
•
Alcohol 30% (Wodka) 700 ml á 1 liter
•
400 gr verse Arnica bloemen
Verzamel de mooiste Arnica bloemen. Ze moeten volledig in bloei staan. De bedoeling is dat je
in totaal 400 gr. verse bloemen verzamelt. Het lukt je waarschijnlijk niet in om in 1x 400 gr.
bloemen te oogsten. Hou daarom bij hoeveel bloemen je per keer verzamelt en schrijf dat op.
Wanneer de volgende bloemen volledig in bloei staan pluk je die, weegt ze en voegt ze bij de
rest. Bloemen niet fijnsnijden. Doe de bloemen in de weckpot en zorg ervoor dat ze volledig
onder de alcohol staan. Zet de pot goed afgesloten weg op een donkere, warme plaats. Elke
drie dagen de pot (niet openen!) goed doorschudden. Laat dit 6 weken staan. Hierna afgieten
door een kaasdoek of keukendoek. Bewaar de tinctuur in een goed schoongemaakte fles en
zet deze op een koele, donkere plaats.
Dosering: Je kunt als basisdosering 3x daags 10 druppels aanhouden (vanaf D4 potentie). In
acute gevallen elk uur 10 druppels, dit maximaal 6x herhalen. Voor kinderen de dosering
halveren (lees onderstaande info!)
PS: Sinds de laatste jaren heeft de overheid besloten dat Arnica giftig is. Vertrouw je het niet:
maak zelf een verdunning. Arnica wordt in Nederland verkocht met de minimale potentie
(verdunning) van een D4. Een D4 kun je zelf maken door middel van de meerglasmethode
(handleiding zijn op internet te vinden). Gewoon mengen met water is hetzelfde maar oké......
D4 klinkt nou eenmaal interessanter.
Zelf gebruiken we de tinctuur ook inwendig en verdunnen het.
In acute gevallen elk uur een glas water met daarin verdunde Arnica tinctuur: Aan het glas
water voeg je 5 druppels Arnica tinctuur toe.
Voor kinderen is de dosis 2 druppels Arnica. Willen ze het niet drinken? Twee druppeltjes
tinctuur op een suikerklontje doet wonderen en is een lekker snoepje!
Het is een prima EHBO middel. Wanneer iemand gevallen is drenk dan een doekje of pleister
in de met wat water verdunde tinctuur. Hou dit tegen de pijnlijke plek. Gebruik het niet op een
open wond (want: auw!).
Omdat de natuur helpt
Schoonheid is indicatie van een groter feit in wijsheid
Puur
Anny
Papaver
Wist je dat je perfect siroop van papaverbloemen kunt maken? Dit kun je innemen
tegen hoest, om beter te slapen en tegen menstruatie- of andere krampen.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
We maken papaversiroop.
Wat heb je nodig:
•
Verzamel 250 gr papaverblaadjes (dit mogen verschillende kleuren zijn)
•
Kokend water
•
750 gr honing/suiker
•
400 gr verse Arnica bloemen
Giet over deze bloemblaadjes een halve liter kokend water.
Doe het meteen in een schone fles die je goed af kunt sluiten.
Laat dit 24 uur staan op kamertemperatuur.
Hierna zeef je de bloemblaadjes uit de vloeistof.
Voeg 750 gr. honing of suiker toe aan de papavervloeistof.
Verwarm dit tot maximaal 35’C. De bedoeling is dat de suiker/honing oplost.
Koel bewaren.
De maximale dosering is twee eetlepels siroop per dag.
Ook zeer geschikt voor kinderen. Halveer dan de dosering.
Omdat de natuur helpt
The best things in life aren’t things...
Puur
Anny
Afweer Plus
Hèt middel om je afweer te versterken zolang de R in de maand is.. Zo mooi, kijk eens
naar de natuur als de zomer bijna voorbij is. Wat zie je dan? Juist, vruchten! Deze
vruchten zijn er niet voor niets. Naast dat ze natuurlijk erg lekker zijn, nemen ze de
juiste stoffen (lees: bescherming) met zich mee om jou de winter door te helpen.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
We maken siroop.
Wat heb je nodig:
Begin op tijd met verzamelen. Maak de vruchten schoon en goed droog.
•
Rode aalbessen (Ribus Rubrum)
•
Zwarte aalbessen (Ribus Nigrum)
•
Rozenbottel (Rosa Canina)
•
Vlier (Sambucus Nigra)
•
Frambozen (Rubus idaeus)
•
Bramen (Rubus)
•
Citroen
•
Suiker
•
Water
•
Lege flessen
Druk aan het verzamelen en heb je nog niet voldoende? Vries alles zo snel mogelijk in
totdat je een leuke hoeveelheid hebt (kijk ook even in het vriesvak bij de supermarkt of
de aanbiedingen vers fruit bij de groentenboer)
Niet noodzakelijk maar een welkome aanvulling:
Heb je fruit over? Fruit met een lelijk plekje: snij het er gewoon af. Zijn je bananen overrijp en
niet meer lekker: schil eraf en invriezen. Zijn de appels van de boom gevallen en daardoor
gekneusd? Geeft niks, schillen, in stukjes in de vriezer. Kortom: Verzamel fruit wat je
tegenkomt. Vries alles in, dit mag in een plastic zak. Zorg ervoor dat het fruit schoon is en
belangrijk: droog het goed af. Vocht zorgt voor onnodige kristalvorming (ijs). Alle fruitsoorten
(ook waarvan je denkt ‘dit kan nooit’) kun je invriezen en straks verwerken. Zo hoeft niets
verloren te gaan.
Geschikt: Aardbeien, appels, bananen, druiven, alle soorten bessen, ananas etc.
Minder geschikt: Sinaasappel, mandarijn en meloensoorten.
Ongeveer 1 citroen per 1 á 3 liter water. Snij de citroen in plakken
Doe al het fruit in de pan.
Zorg dat het onder een klein laagje water staat. Laat het fruitmengsel goed gaarkoken.
Roer het daarna door een (roer)zeef. Verwijder op deze manier zoveel mogelijke velletjes en
pitjes.
Knijp de citroenen goed uit.
Giet de vloeistof in een grote pan. Voeg per liter een kilo suiker toe (700 gr is ook voldoende).
Het suikergehalte lijkt hoog maar per dag gebruik je weinig siroop. Het valt dus reuze mee!
Daarnaast zorgt suiker voor de houdbaarheid De vloeistof en suiker laat je samen aan de kook
komen. De suiker lost op en de siroop vormt zich. Laat het 20 minuten koken/borrelen LET
OP: je maakt siroop, geen jam (!). Kook dus niet te lang door.
Dosering
Neem elke dag 1 dessertlepel siroop. Bij voorkeur niet verdunnen. Griep of vermoeid? Neem
3x per dag een dosis.Begin wanneer de R in de maand is, stop wanneerde R uit de maand
is.... Aandachtspunt: Gebruik het trouw en dagelijks. Geschikt voor alle leeftijden.
PS: Dit kun je lang bewaren en zelfs prima invriezen!
Omdat de natuur helpt
Natuur kleurt het leven.
Puur
Anny
Rozenbottel
Rozenbottel is een prachtige antioxidant. Het bezit enorm veel vitamine C en meerder
krachtige, genezende eigenschappen. Maak zelf rozenbottel siroop, ook wel Karvan
genoemd. Karvan bezit echter veel synthetische toevoegingen en weinig natuurlijke
eigenschappen.Hieronder vind je het recept.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
We maken siroop.
Wat heb je nodig:
Begin op tijd met verzamelen. Maak de vruchten schoon en goed droog.
Verzamel zoveel mogelijk rozenbottels. Maak ze schoon door ze even te wassen in koud water
en de kroontjes en ‘kontjes’ eraf te halen. Kun je veel rozenbottels plukken? Doe dat vooral! Je
kunt ze namelijk schoongemaakt gemakkelijk invriezen!
Doe de rozenbottels in een grote pan. Voeg zoveel water toe dat ze riant onder water staan.
Laat ze langzaam aan warm en zacht worden.
Als ze zacht zijn stamp je ze zo fijn mogelijk. Je hebt nu een dikke, half gepureerde massa
rozenbottels. Het ruikt erg zuur!
Laat het even goed koken. Daarna laat je de massa afkoelen.
Plaats meteen een theedoek over de nog warme massa. Dit laat je een nacht staan.
Reden; Vitamines en andere gezonde stoffen worden op deze manier uit de rozenbottels
geperst.
De volgende dag pers je de rozenbottels uit. Dit kun je doen door middel van een roerzeef of
door een theedoek.
Je houdt een wat dikkere vloeistof over. Wil je geen velletjes? Zeef dan de vloeistof nogmaals
door een theedoek/kaasdoek.
Meet hoeveel vloeistof je hebt en giet alles in de pan.
Verwarm dit op hoog vuur.
Voeg per liter 1 kg suiker toe. Roer een aantal keren goed. Laat vloeistof en suiker 5 minuten
flink doorkoken. De siroop wordt al dikker en door het flink koken gesteriliseerd. Zo voorkom je
tevens schimmelvorming.I
Giet de siroop heet in schoongemaakte flessen. Vul de flessen tot ze overvol zijn.
Zet de hete flessen voorzichtig weg op een veilige plaats en laat ze goed afkoelen.
De siroop is zeer geschikt en lekker voor kinderen. Je kunt dit in principe elke dag drinken.
Maar regelmatig afwisselen met andere siropen is natuurlijk nóg lekkerder.
Griep of verkouden? Doe dan een scheutje extra in je glas
Je hoeft maar weinig te gebruiken. De siroop is qua geneeskracht er sterken smaakvol. Het
gaat dus lang mee.
In principe onaangebroken onbeperkt houdbaar mits je je aan bovenstaande bereidingswijze
gehouden hebt. Bewaar aangebroken flessen altijd in de koelkast.
Omdat de natuur helpt
We moeten onze kinderen leren dromen met hun ogen open
Puur
Anny
MuKoCi-drank Munt Komkommer Citroen
Een simpele, frisse dorstlesser met leuke eigenschappen: De combinatie van mint,
komkommer en citroen zorgt ervoor dat afvalstoffen goed afgevoerd worden. Ideaal dus
in de zomer of wanneer je in een ander jaargetijde vocht vasthoudt of af wilt vallen.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt
Het gaat erom dat je alle drie ingrediënten gebruikt. De samenwerking tussen de drie
ingrediënten is belangrijk.
Munt:
Reinigt, bouwt de slijmvliezen op, bindt afvalstoffen.
Komkommer:
Rijk aan vitaminen en mineralen, reinigt en voert vocht af.
Citroen:
Rijk aan vitamine C, breekt vet af, zet de spijsvertering aan, stilt de hongerprikkel, laat calcium
beter opnemen en doodt bacteriën.
Omdat de natuur helpt
Recept:
Neem een liter koud water.
Pluk aan aantal takjes munt en spoel deze schoon.
Spoel de komkommer en citroen onder de stromende kraan goed af.
Snij een aantal plakjes komkommer af (mèt schil!).
Snij een aantal schijfjes citroen af (eveneens met schil).
Doe dit in de kan met water.
Plaats de kan in de koelkast. Na een paar minuten proef je de lekkere smaak al.
Je mag hier zoveel van drinken als je wilt.
Raakt de kan leeg, dan gewoon water toevoegen en weer terug in de koelkast.
Eventueel wat ijsblokjes toevoegen.
Je kunt dit 1 dag gebruiken. Maak voor de volgende dag weer nieuwe klaar
en geniet!
Het ware geluk kost weinig; als het duur is, is het niet van een goede soort...
Puur
Anny
Hondsdraf
Hondsdraf groeit eigenlijk overal wel. Opvallend is dat Hondsdraf vaak voorkomt daar
waar brandnetels groeien of daar waar veel muggen/vliegen zijn.Best wel logisch!
Hondsdraf werkt perfect tegen de pijn en bulten die je oploopt van een vliegenprik of
steek van een horzel of de brandende pijn van een brandnetel. Wrijf simpelweg
hondsdraf over de pijnlijke plek.
Hondsdraf smaakt heerlijk in een salade. Het is wel bitter van smaak dus niet teveel gebruiken.
Net als peterselie kun je Hondsdraf prima gebruiken als keukenkruid. Verder smaakt het lekker
in kruidenboter, omelet, in gehakt, soep en op de aardappelen. Haal de blaadjes en bloemetjes
van de stelen. De stelen gooi je weg.
Van Hondsdraf wordt ook thee gezet. Dit schijnt te helpen tegen maagklachten, nier-en
blaasproblemen, darmproblemen, vastzittend slijm, zenuwpijnen en jicht. Op een halve liter
water ongeveer 5 tot 10 gr. Hondsdraf gebruiken. Dit moet je uiteraard wel dagelijks doen en
minimaal een maand.
Maak tinctuur van Hondsdraf (bij hooikoorts, bijholten ontstekingen of chronische
blaasontstekingen)
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
•
Pluk de blaadjes, bloemetjes, stengels en kneus dit een beetje. In stukjes knippen mag
ook.
•
Zorg dat je ongeveer 100 gr. hebt.
•
Giet hier 200 ml wodka of graanjenever over.
•
Sluit het potje goed en laat dit ongeveer 8 weken op een donkere plek staan.
•
Elke dag even schudden.
•
Hierna filteren en in een schoon potje doen.
Dosering is 3x dd 20 druppels.
Bij huidproblemen:
10 gr Hondsdraf koken met een halve liter water. Afkoelen, zeven en bijvoorbeeld een een
washandje of gaasje hierin laten weken. Dit op de huid leggen
Omdat de natuur helpt
De natuur kent het grote geheim en glimlacht...
Puur
Anny
Vogelmuur
Vogelmuur (Stellaria Media) is een heel klein plantje dat vaak gezien wordt als onkruid.
Het wordt maar 5 á 10 cm hoog en heeft hele kleine witte, gele of roze bloemetjes.
Vaak wordt het plantje geplukt en aan vogels en kippen gegeven. Logisch: het bevat
veel vitamine A, B, C en mineralen zoals kalium, silicium, koper en ijzer. Vogelmuur
werd vroeger veel gegeten. Tegenwoordig is het een beetje een ‘vergeten groente’.
Jammer want het is erg lekker!
Vogelmuur is zeer winterhard en groeit vaak wijdvertakt over de grond. Je kunt het als spinazie
bereiden en gebruiken door verschillende gerechten. Ook kun je wat plukken fijnsnijden en
deze door de sla doen. Er een gezonde stamppot van maken is helemaal een aanrader!
Daarom hierbij het recept
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
Omdat de natuur helpt
Vogelmuur 500 gr
Aardappelen 500 gr
Zout
Peper
1 theelepel komijnzaad
Een scheutje karnemelk
Roomboter
Kook de aardappelen en stamp ze met een scheutje karnemelk. Knip de vogelmuur in kleine
stukjes. Stamp dit door de hete aardappelen, voeg naar smaak zout en peper, het
komijnenzaad en een klontje boter toe. Eet smakelijk
De natuur doet niets zonder doel...
Puur
Anny
Echinacea/Echinaforce
Echinacea (Rode Zonnehoed) kan in acute, chronische en preventieve situaties gebruikt
worden. Infectiebestrijder. Helpt bacteriën, virussen, schimmels te doden. Stimuleert
de lymfecirculatie en de bindweefselcellen. Helpt griep en verkoudheid voorkomen
Kan helpen tegen terugkerende kwalen zoals schimmel- en urineweginfecties en
middenoor ontstekingen. Tegen streptokokken- en stafylokokkeninfecties,
herpesinfecties, koortslip, waterpokken, bronchitis en bijholteontstekingen. Het wordt
toegepast bij de behandeling van vaginale infecties veroorzaakt door Candida albicans.
We maken Echinacea tinctuur. Deze plant kun je overigens prima zelf kweken. Het is een
makkelijke plant en bloeit met schitterende rood/roze bloemen. De Rode Zonnehoed is bij
praktisch alle tuincentra verkrijgbaar.
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
•
Weckpot
•
Alcohol 30% (zoals Wodka) 70 cl of 1 liter
•
600 gr. bestaand uit Echinacea bloem, blad, stengel en stukje wortel
Neem de weckpot en giet deze vol met alcohol.Verzamel de mooiste bloemen, stukjes van
blad, stengel en stukjes wortel. Spoel de wortel af, de rest niet. Verzamel in totaal 600 gr. Snij
of knip alles grof in stukken. Doe dit in de weckpot en zorg ervoor dat het volledig onder de
alcohol staan. Zet de pot goed afgesloten weg op een donkere, warme plaats.Elke drie dagen
de pot (niet openen!) goed doorschudden.Laat dit 6 weken staan. Hierna afgieten door een
kaasdoek of keukendoek. Bewaar de tinctuur in een goed schoongemaakte fles en zet deze
op een koele, donkere plaats
Dosering
In normale gevallen neem je per dag 3x dd 10 druppels in.
In acute gevallen elk uur 10 druppels. Zijn de klachten verdwenen stop dan.
Preventief gebruiken (bijvoorbeeld als de griep heerst) kan. Neem dan 4x dd 20 druppels.
Stop wanneer de griep verdwenen is.
Voor kinderen de doseringen aanpassen.
Het heeft -helaas- geen zin om Echinacea dag in, dag uit te gebruiken. Na verloop van tijd
went het lichaam hieraan en heeft Echinacea nog maar weinig functie. Gebruik het dus alleen
wanneer nodig.
Omdat de natuur helpt
Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een
onveranderlijke zuivere werkelijkheid..
Puur
Anny
Zevenblad
Zevenblad wordt door velen als onkruid gezien. Wel een beetje terecht. Het woekert
binnen no-time door je hele tuin en het is een heel karwei dit ietwat in toom te
houden. Handig is wel dat je niet perse de wortels hoeft te verwijderen. Als je steeds
de stelen en bladeren plukt sterft de wortel na verloop van tijd. Zevenblad bloeit met
grote schermvormige witachtige bloemen. Zorg dat Zevenblad niet bloeit als je het voor
consumptie wilt gebruiken, dat maakt het erg bitter.
Zevenblad bevat:
Vitamine C
Kalium
Caroteen
Calcium
Magnesium
Kiezelzuur
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
700 gr. aardappelen
600 gr. Zevenblad
200 ml. Melk
4 tenen knoflook of knoflookpoeder
2 Uien
Handjevol pijnboompitten
Scheut zonnebloemolie
1 tl Kurkuma
Eventueel peper en zout
Bereidingswijze:
Aardappelen garen
Pluk blaadjes van Zevenblad en was ze. Fijnsnijden mag
Snij een ui fijn
Plet en hak knoflook
Verhit olie in de pan en fruit de ui
Voeg knoflook toe.
Voeg een handje pijnboompitten toe.
Voeg Zevenblad toe.
Verwarm dit goed tot het Zevenblad is geslonken
Verwarm de melk met de kurkuma
Stamp dit door de gare aardappelen, voeg dan het mengsel: ui, knoflook, zevenblad ed toe.
Zout en peper naar smaak toevoegen.
Omdat de natuur helpt
Heb vreugde in de kleine dingen..
Puur
Anny
Huidolie
Olie maken......wat heb je nodig:
•
1 liter olie (olijfolie, zonnebloemolie oid)
•
Kruiden, 100 gr. gedroog, 200 gr. vers
•
Een grote glazen pot
Wij geven je uitleg hoe je dit zelf maakt:
Voeg kruiden en olie samen.
Laat dit 3-6 weken op een warme zonnige plek staan
Schud de pot dagelijks
Klaar? Filter de inhoud en bewaar in een goed afgesloten pot/fles.
Olie wordt gemaakt op basis van olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en andere olie-soorten.
De olie is zeer geconcentreerd. Je kunt bij voorkeur na het douchen je hele huid masseren met
een oliesoort. Doe dit op de nog wat vochtige huid, dan versterk je het effect van de olie. De
olie leent zich prima voor ontspannen (baby) massage, make-up verwijderaar en voor gebruik
in bad. Omdat er geen kunstmatige geurstoffen zijn toegevoegd is de olie zacht van geur. We
hebben met natuurprodukten te maken. Daardoor kan de geur en kleur van de olie afwijken.
Ook is de olie niet altijd helder. Dit doet niets af aan de kwaliteit. Je kunt het gerust blijven
gebruiken. Voorkom wisselende temperaturen. Olie voor gebruik even schudden.
Omdat de natuur helpt
Natuur werkt!..