Aug 16

Reis langs architectuursnoepjes aan Côte d’Azur

Architectuur, Design Comments Off on Reis langs architectuursnoepjes aan Côte d’Azur
Villa E-1027

Villa E-1027

De Volkskrant organiseert een nieuwe lezersreis, langs architectuursnoepjes aan de Côte d’Azur. Het is een geweldige tocht van 7 dagen langs een aantal iconen van het modernisme. Slapen in een hotel van Le Corbusier, de adembenemende villa van Eileen Gray E-1027 op Cap Martin, het kunstparadijs van Villa Maeght, het buitenaardse Palais Bulles en de Belle Epoque architectuur van Nice. Plus de simpele houten blokhut waar Le Corbusier zijn laatste dagen sleet. Bob Witman – die al twintig jaar voor de Volkskrant over architectuur schrijft – begeleidt de reis van 1-7 oktober, verzorgt door Labrys Reizen. Kijk HIER hoe je de reis kunt boeken. En lees HIER het verhaal uit de Volkskrant: Côte d’Architecture.

Tagged with:
Feb 02

De president en de architect komen samen

Architectuur Comments Off on De president en de architect komen samen

CapitoolVirginiaMisschien gek, maar om te weten waar dat kaarsrechte grid in Amerikaanse steden vandaan komt, moet je naar het Noord-Italiaanse Vicenza. Daar zijn twee grote geesten samengebracht: architect Andrea Palladio (1508-1580) en de Amerikaanse president Thomas Jefferson (1743 -1826). Twee mannen die grammatica van de klassieke architectuur zwaar hebben beïnvloed.

De tentoonstelling Palladio en Jefferson in het Palladio Museum laat zien hoe het Palladianisme, de bouwstijl van de Italiaanse renaissance met zijn zuilenrijen en timpanen, de wereld veroverde. Palladio is de man die de architectuur van Romeinse oudheid heeft herontdekt, vernieuwd en leefbaar gemaakt. Zijn invloed is nauwelijks te overschatten. Het Mauritshuis in Den Haag, Banqueting House in Londen en het Capitool in Washington: ze zijn schatplichtig aan deze beeldentaal. Continue reading »

Tagged with:
Oct 04

James Bondvilla van puur corian

Architectuur Comments Off on James Bondvilla van puur corian
Foto Waterstudio

Foto's Waterstudio

Het ziet eruit als een filmvilla waar James Bond graag cocktails drinkt, met precies de goede space age-achtige uitstraling die zo populair was in jaren zestig toen we de maan bewandelden. New Water Villa ligt in de polder bij Naaldwijk, verscholen achter kassen. Een woning in de vorm van een boemerang, geheel opgetrokken uit wit corian, een composiet dat vrijwel alleen nog wordt toegepast als meubelmateriaal.  Met zijn u-vormige hoeklijsten oogt de bungalow als een sexy UFO.

New Water Villa is een ontwerp van Koen Olthuis van architectenbureau Waterstudio. Net als een andere recent gebouwd spectaculair woonhuis, Villa Kogelhof van Paul de Ruiter Architecten in Zeeland, is ook deze villa  het resultaat van dapper particulier opdrachtgeverschap. Olthuis kreeg van de bewoners de vrije hand: het huis, het interieur en de tuin: hij mocht het allemaal vormgeven. De kwekersfamilie uit Naaldwijk wilde eigenlijk een herenhuis,  maar liet zich verrassen. Continue reading »

Tagged with:
Sep 08

Drijvend verstedelijken tegen stijgend water

Architectuur Comments Off on Drijvend verstedelijken tegen stijgend water

Deltasync, is een Delfts architecten/ingenieursbureau dat zich al jaren specialiseert in drijvende verstedelijking. Ze zijn er ook bij op 25 september is er een workshop Deltas in Times of Climate Change die gaat over floating living in riviermondingen. De stijgende waterspiegel dwingt ons daarover wereldwijd  na te denken. Floating cities hebbent grote potentie in Nederland (in Rotterdam is een serieus project gaan in de Rijnhaven), maar ook in steden als Lagos en Manilla. Een internationale samenkomst met architecten als Bart Roeffen, Lasse Birk Olesen, Kunlé Adeyemi en Floris Boogaard. Meer info HIER.

lasse_birk_olesenfloating_citydeltasync

Aug 28

Een paviljoen voor de rechtsgeleerdheid

Architectuur Comments Off on Een paviljoen voor de rechtsgeleerdheid
Grotiusgebouw_Nijmegen_Benthem Crouwel-NL

Foto Jannes Linders

Het Grotiusgebouw huisvest de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het is 28 augustus geopend, door de president van de Hoge Raad, Geert Corstens. Hij heeft in Nijmegen gestudeerd, net als de coryfeën Dries van Agt en Loek Hermans, die aanwezigheid waren bij de opening van het paviljoenachtige gebouw dat is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het gebouw is onderdeel van een plan om het oorspronkelijk landschapspark Heyendael, dat na de oorlog door de Radboud is verworven, deels in ere te herstellen. De footprint van de gebouwen wordt compacter, het groen wordt zorgvuldiger verdeeld tussen de bebouwing en een orgineel Sterrenbos uit de negentiende eeuw wordt herplant. RECENSIE hier.

Tagged with:
Aug 22

De humor van Pieke Bergmans

Design Comments Off on De humor van Pieke Bergmans
crystal_virus_pieke_bergmans

Crystal Virus, foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans timmert of poetst niet, zij stolt. Haar bekendste ontwerp: opgeblazen lichtpeertjes die over tafels druipen. Een selectie van haar nog jonge oeuvre is voor het eerst in een museale solotentoonstelling te zien.

Ze is 36 jaar en vindt, gelet op die leeftijd, de term ‘overzichtstentoonstelling’ een beetje ongepast vroeg. ‘Ik heb niet het idee dat ik al ergens ben. Nee zeg. Ik vind dat ik nog enorm moet groeien en bloeien.’

Maar de selectie van twintig werken die vanaf vandaag is te zien in het Noordbrabants Museum, maakt Pieke Bergmans (1978, Sprang-Capelle) ook zelf nieuwsgierig. ‘Het is spannend dat ik voor het eerst mijn werk zo bij elkaar zie staan. Ik merk dat ik nieuwsgierig ben of ik ergens een rode draad terug kan vinden.’

Continue reading »

Tagged with:
Jun 30

volkshotel_bas_van_tolHet gebouw dat decennia lang onderdak bood aan de redactie van de Volkskrant, is omgebouwd tot een budgethotel. Zaterdag gaat het Volkshotel open.

Het logo boven op de gevel verraadt al van ver de nieuwe identiteit van dit Volkshotel. Er is een harde knip gemaakt tussen het verleden en heden, tussen de woorden Volks – in de karakteristieke oude masthead van de Volkskrant – en de letters HOTEL, in een nieuw lettertype. Het ziet er een beetje uit alsof een kidnapper met schaar en lijm een losgeldbrief uit krantenkoppen heeft samengesteld.

Het logo is niet bedacht door interieurarchitect Bas van Tol (53). Maar het had gekund, want zijn inrichting van het oude kantoor van de Volkskrant aan de Wibautstraat in Amsterdam ruikt duidelijk naar de inkt en grafische beeldtaal van de krant. ‘Toen ik over het ontwerp nadacht, heb ik veel in oude exemplaren van de Volkskrant gebladerd. Wat meteen opvalt: die kranten zijn geweldig groot, zo veel groter dan nu. Zo’n ouderwetse dubbele pagina, dat is zo rijk in vorm en inhoud. Voor mij hoorde die diversiteit bij dit gebouw en zijn nieuwe bewoners. Dat wilde ik in de inrichting laten zien.’

Continue reading »

Tagged with:
Jun 20

Mauritshuis_van_heeswijkDoor de enorme krapte bovengronds, heeft architect Hans van Heeswijk de uitbreiding van het museum Mauritshuis in Den Haag ondergronds aangepakt. Zes meter beneden het maaiveld is een  plein ontstaan van 50, bij 15 bij 5 meter. Het is de nieuwe entree van zowel het oude Mauritshuis als het de nieuwe vleugel, een deel van sociëtiteit De Witte, die aan de Pleinkant zit. De foyer loopt onder de Korte Vijverberg door. Van Heeswijk creëerde een zeer lichte ondergrondse ruimte, door een aantal goede lichttoetredingsvondsten. Het enige dat aan te merken valt: de ondergrondse tocht naar de Nieuwe Vleugel wordt slechts beloond met 1 expositiezaal, van 175 vierkante meter. Je moet een hoop trappen op en af voor slechts een beperkte beloning. Recensie HIER. Een stuk over het Mauritshuis als voorloper van het Hollandse classicisme HIER.

Tagged with:
May 25

De kunstacademie van Glasgow ontworpen door Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) is zwaar beschadigd door een brand, vrijdag 23 mei. Met Bauhaus in Dessau behoort dit gebouw  tot de beroemdste kunstacademies ter wereld. Het is gebouwd tussen 1897 en 1909 en is de bekendste schepping van Mackintosh, een fameuze art nouveau architect, die niet alleen de plattegrond, maar ook de meubels, stoelen en interieurdetaillering van zijn gebouwen ontwierp. De Glasgow-academie lijkt niet geheel verloren, maar wel zeker is dat de befaamde bibliotheek, waarin veel hout is verwerkt, de vlammenzee niet heeft overleefd. De academie is een van de belangrijkste jonge monumenten van Engeland en trekt jaarlijks 20 duizend bezoekers.

Mackintosh_building_firelibary_mackintosh

Tagged with:
May 20

Rozet_Arnhem_Neutelings_RiedijkCultuurhuis Rozet in Arnhem, bijgenaamd Blondje, van Neutelings Riedijk architecten heeft de BNA-prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar 2014 gewonnen. Het opvallende gebouw in het hart van de stad waarin meerdere functies zijn gevestigd, verslaat daarmee het Rijksmuseum in Amsterdam, dat ook voor een van de belangrijkste Nederlandse architectuurprijzen was genomineerd.

Rozet herbergt een scala aan culturele functies, van bibliotheek tot historisch museum en staat in centrum van Arnhem. De opdracht was complex, voor het architectenbureau (dat ook het Instituut voor Beeld en Geluid ontwierp) omdat er zo veel belangen in samen kwamen. ‘Neutelings Riedijk heeft deze puzzel subliem opgelost’, zei juryvoorzitter Paul Schnabel gisteren bij de uitreiking door architectenbond BNA.

Continue reading »

Tagged with:
preload preload preload