iPadindeklas Dominicus College stopt

Dit blog heeft 12 jaren lang ons en ook andere scholen geholpen de iPad een serieuze en waardevolle plek te geven in het onderwijs. De laatste jaren werd het blog niet echt meer bijgewerkt en konden we teren op de kennis hierover op onze school. Het bijhouden vroeg ook te veel tijd en energie. Zowel onze school als andere scholen wisten door de jaren heen hun ‘modus operandi’ wel te vinden in het gebruik van de iPad. De behoefte aan uitwisseling verminderde.

Inmiddels hebben we Microsoft Office op onze school omarmd, nog steeds in samenwerking met de iPad en verspreiden we de informatie over het werken met de iPad via andere kanalen.
Dit blog gaat daarom stoppen, ook omdat degene die het blog bijhield er mee stopt op de school.

Per 1 januari 2022 is de site niet meer bereikbaar.


Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Informatie 2020-2021

Half juni  ontvangen de nieuwe eerste jaars en instromers de informatie over het bestellen van de iPad. Ook op deze site vind je de informatie. Ga naar “iPad aanschaffen“. Meer info ook op de FAQ-site.

De informatie over 2020-2021 wordt binnenkort aangepast. 

De iPad kun je aanschaffen via onze webshop bij Xando.

cover iBook iPadindekjlas-FAQInformatie over de iPad op onze school vind je in het iBook “iPad in de klas – Frequently Asked Questions”

Geplaatst in onderwijs, voorlichting | Een reactie plaatsen

Hoe zorg je voor een backup van je bestanden op je iPad.

cloud-computing-2153286_960_720Er kan altijd iets mis gaan met je iPad. In het verleden brak vlak voor de proefwerkweek grote paniek uit bij twee leerlingen toen hun iPad blokkeerde. Hoe kom je dan bij al je waardevolle bestanden, die je op je iPad gemaakt hebt?

Stap 1: zorg sowieso voor een back-up (reservekopie) via iTunes of via iCloud (wifi) van je iPad. Deze is van belang wanneer je je iPad totaal moet herstellen, of wanneer je een andere, of nieuwe iPad gebruikt en toch graag je oude instellingen, apps en bestanden wilt gebruiken. Bepaal zelf wat je in de iCloud wilt bewaren via je instellingen. Je stelt de ‘reservekopie’ in via Instellingen. Zie de FAQ

Stap 2: gebruik eventueel Apps die direct synchroniseren met dezelfde software op je Mac of PC, bijv.  Evernote , of OneNote (voor aantekeningen en notities), maar koppel ook Notities, Pages, Keynote of Numbers aan je iCloud. Je kunt dan ook via www.icloud.com op je PC of Mac bij je bestanden. Je kunt dat instellen in de app en bij Instellingen > iCloud >  Documenten/gegevens.

Stap 3: sla documenten (bijv. van lessen, of aantekeningen) op in je Dropbox, OneDrive, Google Drive of andere clouddienst die je gebruikt. Alle productie-apps als GoodNotes, Pages, etc. hebben de mogelijkheid je documenten op te slaan in deze clouddiensten. Bewaar ze dus niet alleen op je iPad.  Via deze clouddiensten kun je op elke andere computer, of device bij je belangrijke documenten.

Stap 4: Heb je een Mac thuis (of heb je een iPhone) synchroniseer dan eventueel je iBooks en iTunesU-cursussen met deze andere devices.

ZORG VOOR EEN BACK-UP.  Je bent daar zelf verantwoordelijk voor.

Geplaatst in Apps, handige tools, ipadhulp | Tags: , , | Een reactie plaatsen

iOS 11 komt eraan!

ios11

Half september komt iOS11 uit. Dit nieuwe besturingssysteem bevat weer verschillende handige vernieuwingen waar je zeker op school veel voordeel van kunt hebben. Bijna alles staat in het teken van meer multitasking-mogelijkheden:

  • Een nieuw dock met 9 apps waarmee je ook snel recent geopende bestanden meekunt in zien.
  • De mogelijkheid om met drag & drop je bestanden te verplaatsen
  • Een bestanden-app waarin je door je bestanden kunt bladeren, mappen kunt aanmaken en met bestanden kunt slepen tussen mappen en apps.
  • Een documentscanner in de notitie-app om documenten te scannen, te ondertekenen en te verzenden.
  • Veel meer multitasking door uitbreidingen van functies als split-view en slide-over en de mogelijkheid van drag & drop tussen de apps.
  • Een nieuwe appkiezer (2x de thuisknop) is met het bedieningspaneel gecombineerd en laat je geopende apps in miniatuur zien.
Kortom veel nieuwe handigheidjes waar men al lang op zat te wachten. Wil je meer weten en zien, bekijk dan de videoserie waarin Apple de iPad-functies in iOS 11 uitlegt op https://www.iculture.nl/nieuws/apple-ios-11-ipad-videoserie.
Aangeraden wordt om enkele dagen te wachten na de lancering van iOS 11 met het updaten van je besturingssysteem wil je echt geen risico lopen in de les. Meestal komt updat 11.1 enkele dagen later uit met de belangrijkste aanpassingen.
Geplaatst in Apple | Tags: , | Een reactie plaatsen

Hoe zorg je er voor dat je niet gestoord wordt tijdens de les of huiswerk

doe-je-in-de-pauze

vrij naar de reclamecampagne langs de autosnelweg

Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijdens de les een melding, al of niet met geluid krijgt van een bericht van een medeleerling, of een van je apps. Plotseling verschijnt deze aan de bovenrand van je apparaat. Of je hebt airdrop aanstaan en je krijgt een verzoek iets te accepteren.  Je kunt je neiging niet onderdrukken om te kijken en eventueel te reageren. Je raakt afgeleid, kunt de les niet meer volgen, raakt uit je concentratie.  Ondanks de afspraken in de klas zijn er leerlingen die zich hier niets van aantrekken.
Ook gebeurt het thuis tijdens het maken van huiswerk of het voorbereiden op een toets en dan duurt het allemaal langer, omdat je je niet goed kunt concentreren.
Er zijn leerlingen die hun telefoon mee naar bed nemen en dan nog steeds blijven reageren op allerlei berichten en meldingen. Leg je telefoon buiten je slaapkamer als je naar bed gaat.
Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je niet afgeleid raakt. Hoe zet je meldingen (notificaties, push-notificaties) en geluiden uit zodat je niet afgeleid of gestoord wordt.

  1. Ga naar Instellingen > Berichtgeving > zet per app de berichtgeving uit. Je kunt dat ook nog prezier inregelen (geluid, meldingsstijl, aanwezigheid in berichtencentrum, badge-app-symbool aan – of uitzetten).
  2. Gebruik “Niet storen” om (’s nachts) alle meldingen en geluiden uit te zetten, zodat je een goede nachtrust hebt. Je kunt instellen wanneer ‘niet storen’ aan moet gaan. Nog beter is het om je iPad niet op je slaapkamer te hebben.
  3. Geluiden aanpassen: Ga naar Instellingen > Geluiden en geef hier aan dat je per applicatie geen geluid meer wilt horen (bijv. bij een e-mail, tweet, facebookbericht, etc.). Ook kun je hier het geluid van het toetsenbord uit zetten. Dit kan best storend zijn in een klas.

Nog veel meer tips op de pagina (media)wijs met de iPad

Geplaatst in omgang en gebruik | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuwsbrief iPadindeklas, november 2016

Voor de ouders is de eerste  nieuwsbrief verzonden.

Tap op de afbeelding.

img_2741

 

Geplaatst in veiligheid, voorlichting | Tags: , | Een reactie plaatsen

Een moment van bezinning: de inzet van de iPad in de bovenbouw

ipad-bovenbouw_uitsnedeIn het afgelopen schooljaar werd duidelijk dat de iPad in de bovenbouw (4VWO) minder vaak werd ingezet dan leerlingen en ouders in de onderbouw gewend waren. Steeds vaker bleef de iPad volgens leerlingen in de tas en werd er weinig tot geen gebruik van gemaakt.  Voor de schoolleiding een moment van bezinning. Hoe kan dit? Wat is er aan de hand?

In de gesprekken met docenten werd duidelijk dat het didactisch, ondersteunend of vervangend inzetten van de iPad meer tijd kost dan in eerste instantie aangenomen werd. Goed bruikbaar lesmateriaal van uitgevers laat op zich wachten. Het aanpassen van bestaand lesmateriaal aan het gebruik met de iPad , of het maken van speciaal voor gebruik op de iPad geschikt lesmateriaal, zoals bijvoorbeeld een iBook, vraagt veel meer tijd dan in eerste instantie gedacht. De docenten hadden in de afgelopen jaren hun handen vol aan het implementeren van de iPad en ontwikkelen, of herontwerpen van hun lesmateriaal in de onderbouw. Daar is veel tijd en energie in gaan zitten. Tijd en energie die vervolgens minder in de voorbereiding van de bovenbouw is gaan zitten. Dit neemt niet weg dat ook daar door sommige secties al hard aan gewerkt wordt.

Daarnaast is niet iedere docent overtuigd van de meerwaarde van de inzet van de iPad in de bovenbouw bij zijn of haar vak. Een groot deel van de collega’s is enthousiast over de mogelijkheden die de iPad in de les biedt maar er is ook bezorgdheid over de afleiding die de iPad met zich meebrengt; voor lees- en schrijfvaardigheid werkt inzet van de iPad mogelijk averechts en er zijn collega’s die van mening zijn dat leerlingen door de inzet van de iPad bij het maken van aantekeningen het geleerde niet goed meer eigen maken. Leerlingen uit het Gymnasium geven aan dat hun klasgenoten die pas in 4V voor het eerst hun iPad kregen eigenlijk te weinig werden voorbereid op het werken met de iPad.  Docenten die zelf ook nog niet voldoende met de iPad uit de voeten kunnen, hebben eerder de neiging terug te vallen op bekende technieken en werkwijzen. We kunnen ook constateren dat veel tijd en energie m.b.t. de iPad is gaan zitten in de techniek en minder in de oorspronkelijke doelstelling om met de iPad aantrekkelijker, (inter)actiever en gedifferentieerder onderwijs aan te bieden. Uiteindelijk gaat het hart van docent en leerling daar harder van kloppen. Kortom er zijn verschillende redenen aan te geven waarom de inzet van de iPad in de bovenbouw (4VWO)  afgelopen jaar tegen viel.

Naar aanleiding van deze constateringen wordt dit jaar met meer aandacht geschonken aan de inzet van de iPad door mentoren en docenten in de mentorlessen. Ook zijn met Zuludesk alle school-apps op de iPads gezet. Verschillende secties hebben dit jaar voor het eerst iBooks in gebruik in de lessen en ook het gebruik van iTunesU, een digitale studiewijzer die naadloos aansluit op de iPad, wordt door meer collega’s ingezet. Er is dit jaar opnieuw ontwikkeltijd vrij gemaakt voor docenten voor didactische experimenten met de iPad. En er zal ook weer op scholing ingezet worden. Deze zal minder direct gericht zijn op het werken met de iPad en meer op activerende didactiek en differentiatie (al of niet met de iPad) in overeenstemming met de visie van de school.

Daarnaast is aan de Radboud Docenten Academie van de  Radboud Universiteit gevraagd dit schooljaar een  onderzoek uit te voeren naar het onderwijs met de iPad.  De onderzoeksvragen zijn:

  1. In welke lessen/vakgebieden wordt de iPad daadwerkelijk gebruikt?
  2. Voor welke (onderwijskundige) doeleinden wordt de iPad benut?
  3. Wat zijn de opvattingen van de betrokkenen over de voor- en nadelen van de iPad?
  4. Op welke wijze draagt de iPad aantoonbaar bij tot beter onderwijs in de vorm van gerichte differentiatie en meer activerende en gevarieerde werkvormen.

Het is niet de bedoeling van het onderzoek de inzet van de iPad ter discussie te stellen, maar wel om neer gericht te kunnen sturen op de wijze waarop de iPad wordt ingezet, in welke mate en met welke beoogde resultaten.  Als school zijn we overtuigd dat de iPad een bijdrage kan leveren aan aantrekkelijk, (inter)actief en gedifferentieerd onderwijs. Dit alles neemt niet weg dat het veel tijd en energie van de docenten vraagt om de iPad vakkundig en didactisch in te zetten en dat we nog een lange weg te gaan hebben.

De weg er naar toe is een weg van vallen en opstaan, goed kijken en de schouders er onder.  Een weg die de moeite waard is.

Joost de Laat

 

Geplaatst in beleid, ervaringen, evaluatie, onderwijs | Tags: , , , , , | 1 reactie

Het gebruik van Zuludesk op onze school – een toelichting.

Naar aanleiding van  de installatie van Zuludesk op de iPad in het begin van dit schooljaar kwamen bij leerlingen en ouders vragen op m.b.t. de privacy. Leerlingen en ouders vroegen zich af wat de school nu wel of niet kan zien op de iPad van de leerling en of de school de iPad van de leerling kan beheren. Lees hier de toelichting op het gebruik van Zuludesk op de iPad.

Leerlingen op het Dominicus College schaffen een eigen iPad aan. De iPad is eigendom van de leerling en/of ouders. De iPad kan ook gebruikt worden voor privé-activiteiten. De school heeft zich altijd opgesteld dat zij het beheer en de verantwoordelijkheid  graag volledig bij de leerling en ouders wil leggen. De school wil en kan het beheer van de iPad niet overnemen.

logo1Met de komst van het Volume Purchase Program van Apple, twee jaar geleden, besloot de school een MDM (Mobile Device Management) aan te schaffen (Zuludesk) om de apps die leerlingen en docenten voor school nodig hadden geautomatiseerd, zonder tussenkomst van iTuneskaarten, op de iPad te zetten. Dit halveerde de kosten van apps ( op jaarbasis met ca. 3.000 euro) en maakte het ook eenvoudiger om te garanderen dat een leerling alle apps en iBooks op zijn iPad heeft staan die voor gebruik op de school nodig zijn. Het werken met iTuneskaarten gaf onrust en onduidelijkheid, ook in de dagelijkse klassenpraktijk.

Om dit te realiseren is het nodig het programma Zuludesk op de iPad te installeren. Om dit programma te installeren wordt de toestemming van de gebruiker gevraagd. Hierbij krijgt de gebruiker de melding van Apple dat het beheer van de apps op het apparaat wordt overgenomen 1) . Deze melding verdient enige nuancering. In de praktijk betekent dit dat de school apps en iBooks op de iPad kan zetten en deze apps en iBooks  weer kan verwijderen, wanneer ze niet meer nodig zijn. Dat is alles. Een docent kan niet ‘meekijken’ met een leerling; geen apps, of functies in- of uitschakelen en dus op geen enkele wijze het beheer van de iPad van de leerling overnemen. De mogelijkheid van de teacher-app van Zuludesk hebben wij niet geactiveerd in onze MDM. We werken niet met “supervised” en “beheerde” iPads. Dit is in lijn met de onderwijsvisie van de school dat alleen in dialoog, en niet in beperking of verbod, leerlingen leren goed om te gaan met het werken met een iPad.

Wat kunnen we nu wel en niet zien door het gebruik van Zuludesk?

We zien in Zuludesk:

  • Naam, leerlingnummer, wachtwoord waarmee ingelogd is op Zuludesk (door de school gegeven), klas, leerjaar, cluster
  • De locatie van de iPad bij benadering (vergelijk Find my iPad)
  • De naam van de iPad, de iOS-versie, serienummer, geheugencapaciteit (hoeveel vrij), online status (wanneer voor laatst ingecheckt); batterijgebruik (% opgeladen)
  • De door de school geïnstalleerde apps (alleen de aanwezigheid, niet het gebruik er van of de content)
  • Door de gebruiker geïnstalleerde apps (alleen de aanwezigheid, niet het gebruik er van of de content)
  • De door de school geplaatste iBooks in iBook (niet de door de gebruiker geplaatste iBooks)

We zien niet:

  • Email, emailconversatie
  • Berichtenconversatie
  • Contactpersonen
  • Agenda(inhoud)
  • Foto’s en video’s in de Filmrol
  • Toegangscode (kunnen we wel resetten)
  • Geen enkele inhoud, of frequentie of tijdstip van gebruik van apps
  • Data die zijn opgenomen door microfoon, camera
  • Beeldscherm

 We kunnen niet:

  • Apps vergrendelen
  • Het apparaat vergrendelen
  • Privé-apps verwijderen
  • Toegangscode verwijderen

Wanneer een leerling het MDM-profiel verwijdert uit de Instellingen van de iPad dan verdwijnen op termijn alle door de school op de iPad gezette apps (inclusief de data). De iBooks verdwijnen onmiddellijk van de iPad.

Zuludesk heeft het “Privacyconvenant Onderwijs” met de bijbehorende bewerkersovereenkomst ondertekend. Dit is binnenkort op onze website in te zien.

Meer informatie over Zuludesk:  https://zuludesk.com/nl/

Meer informatie over het Privacyconvenant Onderwijs: http://www.privacyconvenant.nl/

 ___________________________________________________

  1. Melding: “Wanneer u dit profiel installeert, kan de beheerder op afstand uw iPad beheren. De beheerder kan op uw iPad persoonlijke gegevens verzamelen, accounts en beperkingen toevoegen, of verwijderen, een lijst met apps opvragen, apps installeren en beheren en gegevens op afstand wissen”.  

 

Geplaatst in beleid, privacy, veiligheid | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Trailer iPad in de klas

Geplaatst in onderwijs, voorlichting | Tags: , | Een reactie plaatsen

iBook: iPad in de klas – Frequently Asked Questions

iPad in de klas Dominicus College

cover iBook iPadindekjlas-FAQiBook

iPad in de klas – Frequently Asked Questions.
Dit iBook geeft antwoorden op veel gestelde vragen voor ouders bij aanvang van het eerste leerjaar met de iPad.
Klik op de afbeelding voor download van iBook uit Apple Bookstore.

x

x

x

View original post

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie