Internetconsultatie

Denk mee over nieuwe wetten en regels

Uw mening geven over nieuwe wetten en regels, voordat ze definitief worden? Dat kan. De overheid verzamelt via deze website ideeën van burgers en bedrijven over wetsvoorstellen. Dit worden consultaties genoemd. Denkt u ook mee?

Zoek een publicatie

Voor u geselecteerd

Uitgelichte wetsvoorstellen

Wetsvoorstellen worden uitgelicht als ze belangrijk kunnen zijn voor veel mensen. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp nu in de samenleving speelt. Of omdat ze grote gevolgen hebben voor burgers of bedrijven. Wat is úw mening over deze voorstellen? Hoe werkt internetconsultatie

Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Ministerie van Financiën, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Belasting, Voeding 07-06-2024
Bekijk consultatie Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Afval, Stoffen 31-05-2024
Bekijk consultatie Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm

Wet versterking waarborgfunctie Awb

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bestuursrecht 31-07-2024
Bekijk consultatie Wet versterking waarborgfunctie Awb

Actuele wetsvoorstellen

Lopende consultaties

Op deze website krijgt u informatie over wet- en regelgeving die door het kabinet of het parlement wordt voorbereid en waarover via internet wordt geconsulteerd. U kunt reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving, zodat uw reactie bijdraagt aan een verbetering van de regelingen.

Hieronder zijn alle consultaties over concept-regelingen vermeld waarop u nu kunt reageren. Via de zoekfunctie kunt u ook afgeronde consultaties zoeken en bekijken.

  • Wijziging Besluit Diergezondheid 2025

    De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verantwoordelijk voor het Diergezondheidsfonds. Het Diergezondheidsfonds betaalt monitoring, crisisparaatheid en bestrijding van besmettelijke dierziekten. Houders van dieren dragen via heffingen bij aan het diergezondheidsfonds. In het besluit diergezondheid worden de tarieven 2025, plafondbedragen en maximale tegemoetkoming in schade per dier vastgelegd.

  • Wijziging Regeling burgerluchthavens vanwege een nieuw rekenvoorschrift voor geluidbelasting

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil in de Regeling burgerluchthavens de voorgeschreven bepalingsmethoden van de Lden-geluidbelasting aanpassen. Op dit moment wordt vliegtuiggeluid en helikoptergeluid bepaald met het Nederlandse Rekenmodel (NRM). Dit wordt vervangen door de Europese bepalingsmethoden Doc 29 (voor vliegtuiggeluid) en NORAH (voor helikoptergeluid). De wijziging is van invloed op:

  • Wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling

    In het Ontwerpbesluit worden de kaders gesteld voor gelijke aanpassingen met spreiden bij de solidaire premieregeling.

  • Verzamelbesluit Besluit inburgering 2021

    De voorgestelde wijziging van het Besluit inburgering 2021 lost een aantal knelpunten op die gesignaleerd zijn in de uitvoering van het stelsel inburgering dat in werking is getreden op 1 januari 2022.

  • Wijziging Besluit langdurige zorg in verband met logeeropvang pgb

    Het Besluit langdurige zorg (Blz) wordt gewijzigd. Het gaat om drie wijzigingen.

  • Wijziging van de Cwu

    Dit wetsvoorstel moderniseert de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden (Cwu). De Cwu regelt in welke gevallen en op welke wijze de algemene of de beperkte noodtoestand kan worden afgekondigd en geeft procedures over het in- en buiten werking stellen van noodbevoegdheden tijdens deze noodtoestanden.

  • Subsidieregeling aanschaf emissieloze touringcars

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een subsidieregeling voor de aanschaf van nieuwe batterij-elektrische touringcars (emissieloze touringcars). Touringcarbedrijven en concessiehouders kunnen een subsidie ontvangen op de aanschaf van nieuwe batterij-elektrische touringcars. Het gaat om touringcars die zijn goedgekeurd voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Hierdoor vallen bijvoorbeeld ook touringcars die worden gebruikt als interliner onder de regeling. 

  • Schorsende werking beroep Dublinzaken

    Door dit voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 wordt in Dublinzaken aan het beroep in eerste aanleg tegen het overdrachtsbesluit automatisch schorsende werking toegekend. Hierdoor schort een voorlopige voorziening in hoger beroep weer in alle gevallen de overdrachtstermijn in Dublinzaken op. Dit betekent dat in minder zaken de overdrachtstermijn zal verstrijken en dit dus in minder gevallen in de weg zal staan aan een overdracht naar de lidstaat die de asielaanvraag moet behandelen. 

  • Besluit collectieve warmte

    Het Besluit collectieve warmte is een nadere uitwerking van het wetsvoorstel Wet collectieve warmte. Met dit besluit wordt onder meer invulling gegeven aan de procedure en besluitvorming over de aanwijzing van een warmtebedrijf en worden regels gesteld over restwaarde, restwarmte, duurzaamheid en leveringszekerheid. Tot slot worden met dit besluit ook de eerste fases van de tariefregulering verder uitgewerkt.

  • Gemengd afmeren van schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en tegelijkertijd een Regeling met nadere uitwerkingen. In het huidige BPR staan regels over het passeren van sluizen en het ligplaats nemen in de nabijheid van schepen met bepaalde gevaarlijke stoffen. Er gelden nu nog minimumafstanden en scheidingsregels voor. Deze regels worden aangepast.

  • Besluit coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid

    Het ontwerpbesluit geeft uitvoering aan de in de Wet coördinatie terrorismebestrijding en nationale veiligheid (Wet CoTNV, Stb. 2023, nr. 454) opgenomen verplichting om bij algemene maatregel van bestuur regels te stellen met betrekking tot technische, personele en organisatorische maatregelen, waaronder regels over functiescheiding, autorisatie voor het gebruik van bepaalde systemen, opslag en beveiliging en om nadere regels over de inhoud en wijze van uitvoering van gegevensbeschermingsaudits te stellen. Deze regels bevorderen de bescherming van (persoons)gegevens, de naleving van de begrenzingen en randvoorwaarden opgenomen in de Wet en de controleerbaarheid van die naleving bij de uitvoering van de wet.

  • Wetsvoorstel aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025

    Het kabinet wil in het pakket Belastingplan 2025 met 3 maatregelen komen die de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR) eenvoudiger en robuuster maken. Dit doet het demissionaire kabinet naar aanleiding van een evaluatie uit 2022. De maatregelen worden nu voorgelegd voor internetconsultatie. 

  • Wijzigingsregeling indienststelling spoorvoertuigen 2020

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling Indienststelling Spoorvoertuigen 2020.

  • Nieuwe versie GeoPackage (standaard voor betere gegevensuitwisseling)

    Forum Standaardisatie toetst of de standaard GeoPackage (onderdeel van de Geo-standaarden) in de nieuwe versie (1.3.1) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.

  • Nieuwe generatie Geo-standaarden (betere gegevensuitwisseling)

    Forum Standaardisatie toetst om OGC-API standaarden te verplichten aan de overheid als onderdeel van de basisset Geo-standaarden. Daarnaast toetst het Forum Standaardisatie om WMS en WFS standaarden (onderdeel van de Geo-standaarden) aan te bevelen aan de overheid en niet meer te verplichten. In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.

  • Beleidsrichting direct aanpassen

    Voor burgers en bedrijven kan het vanwege bepaalde regels lastig zijn om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Ideeën om dit eenvoudiger te maken staan in de beleidsrichting ‘direct aanpassen’. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de wettelijke regels die gaan over het vaststellen van de belastingschuld. Met deze pre-consultatie kunnen burgers, bedrijven, belangenbehartigers, bestuursorganen, rechtspraak, wetenschap en andere partijen reageren op deze beleidsrichting en de verschillende keuzes die nog openstaan. Hierover heeft het Ministerie van Financiën ook een aantal vragen opgesteld. De inbreng zal worden meegenomen in het conceptwetsvoorstel dat te zijner tijd op internetconsultatie.nl verschijnt.

  • Wijziging van de Beleidsregel bevoegdheid graadverlening hoger onderwijs

    De Beleidsregel bevoegdheid graadverlening hoger onderwijs beschrijft de eisen waaraan moet worden voldaan om als onderwijsaanbieder graden te mogen verlenen voor één of alle door de onderwijsaanbieder aangeboden opleidingen. De tekst van de beleidsregel is op een aantal punten aangepast of verhelderd. Het doel is om overzichtelijker te maken hoe een onderwijsaanbieder aan de wettelijke eisen kan voldoen.

  • Wijziging Regeling Wet kinderopvang in verband met de taaleis

    Op 1 januari 2025 moeten pedagogisch medewerkers taalniveau 3F Nederlands (taaleis IKK) beheersen. In de regeling wet kinderopvang wordt verduidelijkt met welke bewijsstukken dit taalniveau kan worden aangetoond. Daarnaast staan er enkele uitzonderingen op de taaleis IKK in de regeling. Die zijn bedoeld om de taaleis IKK minder knellend uit te laten pakken in de praktijk.

  • Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude

    De Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude bevat nadere regels over het Waarschuwingsregister zorgfraude. In de bijlage van de uitvoeringsregeling staat het protocol. De zorgverzekeraars en gemeenten moeten dit protocol volgen bij het gebruik van het Waarschuwingsregister zorgfraude. 

  • Besluit anoniem melden vermoedens van misstanden

    In dit besluit staan de eisen vermeld om te voldoen aan de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen van vermoedens van misstanden in ontvangst te nemen en te behandelen. Deze verplichting is geregeld in de Wet bescherming klokkenluiders, artikel 2, tweede lid, onderdelen e en f.