Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt! 

Podcast

Begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking is een vak. Want het is soms balanceren tussen het respecteren van iemands eigen regie en proberen bij te sturen bij bijvoorbeeld schadelijk gedrag. Hoe voorkom je daarbij dat je als begeleider te veel bepaalt? In aflevering 12 praat orthopedagoog Lot de Swart hierover met jurist Brenda Frederiks en met Loes den Dulk van stichting Raad op Maat.

Nieuws en achtergrond

woensdag 27 maart 2024

Een plek voor seksualiteit en intimiteit in de gehandicaptenzorg*

“Laat seksualiteit en intimiteit niet aan het toeval over, maar organiseer actief een prettige en veilige omgeving voor jouw medewerkers en cliënten.” Met die stelling maken de auteurs Christel van der Horst en Jeroen Hindriks in hun boek ‘9 tot 5 taboe’ duidelijk dat je er volgens hen...

Lees bericht

woensdag 27 maart 2024

Aan het werk in een regulier bedrijf dankzij duostage

Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking willen graag in reguliere bedrijven aan de slag om hun meerwaarde te onderstrepen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? ZonMw maakte de pilot ‘Samen aan het werk’ in de gemeente Hardenberg mogelijk, waarbij mbo-studenten werden gekoppeld aan jongvolwassen cliënten van de Baalderborg Groep én leerlingen van het praktijkonderwijs. Zij gingen tijdens een duo-stage aan de slag bij diverse bedrijven in de regio.

Lees bericht

woensdag 27 maart 2024

Samen werken aan een betekenisvol netwerk*

Hoe krijg je een goede samenwerking tussen cliënten, mensen die voor hen belangrijk zijn en zorgprofessionals? In een webinar van zorgorganisatie ’s Heeren Loo kwamen ervaringen die inspireerden om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij het vergroten van hun netwerk.

Lees bericht

woensdag 27 maart 2024

Maarten van Rossem vertelt over Dennendalaffaire

“Een hoogst interessant drama,” zo noemt historicus Maarten van Rossem de Dennendal-affaire, die zich afspeelde in de jaren 70. Maar liefst 120 politieagenten kwamen deze instelling voor mensen met een verstandelijke beperking op 3 juli 1974 ontruimen, omdat er geen consensus over het te voeren beleid meer was.

Lees bericht

woensdag 27 maart 2024

Aanpassing in Wzd met betrekking tot ‘frisse blik’ van deskundige

Wanneer het in het kader van de Wet zorg en dwang (Wzd) niet lukt om onvrijwillige zorg na zes maanden af te bouwen, moet een deskundige met een frisse blik advies geven. Voorheen moest deze deskundige van buiten de organisatie komen en de rol was ook nog eens voorbehouden aan specifieke beroepen. Daar komt nu definitief verandering in.

Lees bericht

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinar - Stress bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking
Stress leren herkennen én reduceren
  • Vanaf € 20,-
  • 18 juni 2024
  • Online
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 17 juni 2024
Webinar - Emotionele ontwikkeling en mentaliseren bij complexe problemen
Coachen van begeleiders van mensen met complexe gedragsproblemen
  • Vanaf € 59,-
  • 14 november 2024
  • Online
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 13 november 2024

De nieuwste Klik

De nieuwste editie van het vakblad Klik is half februari verschenen en gaat over het ondersteunen van een gezonde leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking, en de dilemma's daarbij. Bekijk een filmpje en lees meer over wat je in dit nummer kunt verwachten. Voor abonnees is de Klik ook digitaal door te bladeren.  

Bekijk de nieuwste Klik

Klik Kennisbundels

Op zoek naar gerichte en toegankelijke informatie over hoe je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt? Kies dan nu uit een of meerdere van de voordelige Klik Kennisbundels, waarin verschillende kennispockets per doelgroep en thema zijn geselecteerd. Bestel nu jouw kennisbundel

Er zijn inmiddels veertien verschillende Klik Kennispockets, waarin je per thema persoonlijke ervaringen leest van collega’s en cliënten, aangevuld met tips, hulpmiddelen en wetenschappelijke kennis over het onderwerp.

Bestel nu jouw Kennisbundel

bundel 6 klein

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg