De onthulling !

april 17, 2010

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Vandaag was de grote dag ! Na een mooie toespraak van dhr. Mooiman van de stichting Bonaire werd vandaag het boegbeeld officieel onthuld door burgermeester Schuiling van Den Helder. In het boegbeeld is het wapen van Den Helder verwerkt, de definitieve thuishaven van de Bonaire. Wij zijn erg blij met het resultaat en met het feit dat wij ons steentje hebben mogen bijdragen aan dit unieke stuk maritiem erfgoed.

april 1, 2010

Plaatsen van het lofwerk

Nadat de nieuwe boegspriet was geplaatst kon het werk op het schip worden aangebracht. Hoewel het boegbeeld er op het schip niet zo groot uit ziet, is het toch een groot massief stuk hout wat met vereende krachten op de juiste plek moest worden gemanoeuvreerd en dat ook nog liefst zonder beschadiging van goud- en schilderwerk. Dit was geen makkelijke klus maar uiteindelijk na enig pas-, meet en aanpaswerk hebben we alle onderdelen mooi op hun plek gekregen.

Plaatsen van het boegbeeld

Boegbeeld

maart 3, 2010

Ook het snijwerk aan het boegbeeld is bijna klaar. Dan moet er nog geschuurd, geschilderd en verguld worden.

Boegbeeld

Klaar !

maart 3, 2010

Gouden krullen


De beide boegstukken zijn zo goed als klaar. Alleen bakboord moet nog passend gemaakt worden op het boegbeeld, wat inmiddels ook in de afwerkingsfase is gekomen. Als het boegbeeld geschilderd en verguld is kunnen we alles op het schip gaan plaatsen. We kunnen niet wachten hoe dat eruit gaat zien !

Schildje

Het boegbeeld (vervolg)

februari 27, 2010

Om te kijken of alles goed past hebben we het boegbeeld tijdelijk op het schip aangebracht. Op de foto is ook goed te zien dat de huidplanken waarop straks het boegsierwerk moet worden bevestigd niet erg best meer zijn. Deze slechte delen zijn inmiddels, in samenwerking met Rob Lorjee van SRF vervangen voor nieuwe delen.

Het boegbeeld

Het vergulden

februari 26, 2010

Vergulde krullen


Alle krullen op het sierwerk worden voorzien van bladgoud. Dit contrasteert natuurlijk erg mooi met de zwarte kleur van de romp. Alle te vergulden delen worden eerst geel geschilderd. Daarna worden ze geprepareerd met een speciale primer. Als de primer is opgedroogd kan deze weer week worden gemaakt met een andere vloeistof, de aktivator.
Het bladgoud komt in boekjes met velletjes van ± 8 x 8 cm welke zijn voorzien van een heel dun laagje goud. Deze velletjes worden in kleine stukjes geknipt en op de krullen gewreven. Het resultaat is prachtig !!

Gouden krul

Het boegbeeld (vervolg)

februari 26, 2010

De contra-mal


In de werkplaats hebben we met de mal die op het schip is gemaakt weer een contra-mal gemaakt waarop we het boegbeeld laten aansluiten. Het boegbeeld zelf wordt opgebouwd uit plakken hout welke tot een massief geheel worden verlijmd. Met de kettingzaag wordt het verlijmde blok in de ruwe vorm gezaagd.

Het boegbeeld

januari 17, 2010

Mal voor het boegbeeld

De houten mal voorop de boeg geeft ons de lijnen van de steven en het dek. De vorm van het boegbeeld moet straks grotendeels binnen deze lijnen passen, en het silhouet van het oude boegbeeld zoveel mogelijk benaderen. (Zie ook de eerste foto van deze blog van het oude sierwerk)

Het passen

januari 17, 2010

We hadden een mooie windstille, maar wel behoorlijk koude dag uitgezocht en zijn met beide delen op de aanhanger naar Den Helder gereden om ze op de boeg van het schip te passen. Na wat kleine aanpassingen waren we heel tevreden met het resultaat.

Schilderen

januari 17, 2010

Na het eindeloos schuren en schrapen kan het verfsysteem worden aangebracht. Eerst een grijze primer, dan een zwarte tussenlaag en daaroverheen een zwarte aflaklaag. De krullen worden geel geschilderd en later met bladgoud verguld.