Internetconsultatie

Denk mee over nieuwe wetten en regels

Uw mening geven over nieuwe wetten en regels, voordat ze definitief worden? Dat kan. De overheid verzamelt via deze website ideeën van burgers en bedrijven over wetsvoorstellen. Dit worden consultaties genoemd. Denkt u ook mee?

Zoek een publicatie

Voor u geselecteerd

Uitgelichte wetsvoorstellen

Wetsvoorstellen worden uitgelicht als ze belangrijk kunnen zijn voor veel mensen. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp nu in de samenleving speelt. Of omdat ze grote gevolgen hebben voor burgers of bedrijven. Wat is úw mening over deze voorstellen? Hoe werkt internetconsultatie

Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Afval 26-06-2024
Bekijk consultatie Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Ministerie van Financiën, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Belasting, Voeding 07-06-2024
Bekijk consultatie Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Wet versterking waarborgfunctie Awb

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bestuursrecht 31-07-2024
Bekijk consultatie Wet versterking waarborgfunctie Awb

Actuele wetsvoorstellen

Lopende consultaties

Op deze website krijgt u informatie over wet- en regelgeving die door het kabinet of het parlement wordt voorbereid en waarover via internet wordt geconsulteerd. U kunt reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving, zodat uw reactie bijdraagt aan een verbetering van de regelingen.

Hieronder zijn alle consultaties over concept-regelingen vermeld waarop u nu kunt reageren. Via de zoekfunctie kunt u ook afgeronde consultaties zoeken en bekijken.

  • Wet toezeggingen pensioenonderwerpen

    Bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de Eerste Kamer zijn een aantal toezeggingen gedaan. Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan deze toezeggingen. Er is toegezegd de vrijwillige voortzetting van het wezenpensioen mogelijk te maken en het kindbegrip te uniformeren. Deze twee dingen worden met dit wetsvoorstel geregeld. Het wetsvoorstel bevat daarnaast een verruiming van het overgangsrecht voor premievrije voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid, voor gesloten pensioenfondsen en verzekeraars. Het wetsvoorstel bevat ook een aantal technische aanpassingen en verduidelijkingen.

  • Ontwerpbesluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit kinderbijslagvoorziening BES in verband met de invoering van de dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg BES

    Er wordt een algemene maatregel van bestuur en ministeriële regeling in consultatie gebracht. Het gaat om lagere regelgeving die verder uitlegt wanneer er sprake is van intensieve zorg, hoe dat beoordeeld wordt en wie daarover adviseert. De regelgeving volgt uit de Wijzigingswet SZW-wetten BES 2024 die op 23 mei 2024 is ingediend bij de Tweede Kamer.

  • Tijdelijke regeling tegemoetkoming kinderen met intensieve zorg BES 2024

    Er wordt een ministeriële regeling in consultatie gebracht. Het voorstel is om een tijdelijke tegemoetkoming uit te keren aan ouders op Caribisch Nederland met kinderen die veel zorg nodig hebben vanwege een fysieke of psychische aandoening. De tegemoetkoming is voor de periode tot de verdubbeling van de kinderbijslag ingevoerd kan worden. Het voorstel hiervoor is met de Wijzigingswet SZW-wetten BES 2024 op 23 mei 2024 ingediend bij de Tweede Kamer.

  • Wet rapportage hypotheekmarkt DNB

    Dit wetsvoorstel voorziet in een rapportageverplichting voor bepaalde banken, (beheerders van) beleggingsinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars (of hun moederholdings). Zij worden verplicht gegevens te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB) over de door hen verstrekte of op hun balans staande hypothecaire leningen voor woningen en zakelijk vastgoed. Deze gegevens heeft DNB nodig om betrouwbare en actuele statistieken over de financiële sector en risicobeoordelingen op het gebied van de financiële stabiliteit te maken. De precieze gegevensset die moet worden gerapporteerd zal worden vastgelegd bij algemene maatregel van bestuur.  

  • Wetsvoorstel cameratoezicht in slachthuizen en verzamelcentra

    Dit wetsvoorstel stelt voor om eigenaren van slachthuizen en verzamelcentra te verplichten om camera’s op te hangen of neer te zetten. Daarmee kunnen beelden worden gemaakt van de activiteiten met dieren in het slachthuis en verzamelcentrum. Het doel is om het toezicht  op de regels voor het welzijn van dieren in de slachthuizen en verzamelcentra te verbeteren. Er zullen ook nog steeds inspecteurs van de NVWA aanwezig zijn in de slachthuizen en verzamelcentra om toezicht te houden. Het wetsvoorstel stelt ook voor dat in de toekomst het gebruik van nieuwe technologiën kan worden verplicht, zoals sensortechnologie en kunstmatige intelligentie. Deze technologiën kunnen worden gebruikt om camerabeelden te analyseren en te selecteren.

  • Wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie

    Dit wetsvoorstel stelt een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet voor in verband met de implementatie van de derogatiebeschikking. Op 30 september 2022 heeft de Europese Commissie (EC) aan Nederland derogatie verleend van de maximale gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest in de Nitraatrichtlijn. Hieraan heeft de EC voorwaarden verbonden, onder meer over de maximale hoeveelheid dierlijke mest die op nationaal niveau geproduceerd mag worden. De nationale mestproductie mag vanaf 2025 niet hoger zijn dan respectievelijk 440,0 miljoen kg stikstof en 135,0 miljoen kg fosfaat (niveau mestproductie 2020 minus ca. 10%). Met dit wetsvoorstel wordt dit in nationale wetgeving geïmplementeerd (wijziging nationale mestproductieplafond) en worden ook de sectorale plafonds daarmee in lijn gebracht.

  • Wijziging Paspoortuitvoeringsregelingen i.v.m. aanwijzing nieuwe grensgemeenten en extra RAAS-identificatiekaarten voor BZ

    Met deze wijziging worden twee regelingen aangepast. De ene aanpassing zorgt ervoor dat mensen bij meer gemeenten terecht kunnen als ze een Nederlands reisdocument willen aanvragen maar niet in Nederland wonen (zogenoemde grensgemeenten). De andere aanpassing zorgt ervoor dat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken meer identificatiekaarten gebruikt mogen worden om in te loggen in het systeem waarmee reisdocumenten worden aangevraagd.

  • Aanwijzing elektriciteitsprojecten vanwege zwaarwegende maatschappelijke belangen

    Het doel van de wijziging van het Omgevingsbesluit door dit ontwerpbesluit (AMvB) is een snellere beroepsprocedure voor besluiten voor elektriciteitsprojecten vanaf 25kV. Met deze stap wordt een belangrijke versnelling in de uitbreiding van het stroomnet aangebracht voor de realisatie van projecten. Deze wettelijke maatregel is een resultaat van een breder pakket aan versnellingsmaatregelen die voor energieprojecten wordt uitgevoerd.

  • AMvB toets anderstalig onderwijs en ministeriële regeling procedures toets anderstalig onderwijs

    Het toetsingskader voor anderstalig onderwijs in het hbo en wo, alsmede de toetsingsprocedure hierbij.

  • Wet tegemoetkoming onterechte afwijzing buitengerechtelijke schuldregeling

    Het wetsvoorstel Wet tegemoetkoming onterechte afwijzing buitengerechtelijke schuldregeling regelt een wettelijke grondslag om burgers van wie een MSNP-verzoek onterecht door de Belastingdienst is afgewezen tegemoet te komen. Het tegemoetkomingsbeleid bestaat uit meerdere onderdelen, te weten: 1) een tegemoetkoming voor immateriële schade, 2) kwijtschelding van de nog openstaande schulden bij de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen, 3) een bedrag gelijk aan de betaalde bedrage en verrekende bedragen door de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen en 4) een pseudo-MSNP.

  • Uitwerking vergunning- en meldplicht handelingen poliovirus

    Er komt een vergunningplicht en meldplicht voor faciliteiten en instellingen die handelingen verrichten met poliovirus(materiaal). Beide plichten moeten worden uitgewerkt in lagere regelgeving via een wijziging van het Besluit publieke gezondheid (AMvB) en een wijziging van de Regeling publieke gezondheid (ministeriële regeling). 

  • Wet overgang van onderneming in faillissement

    Met dit wetsvoorstel en de bijbehorende ministeriële regeling wordt de positie van werknemers in faillissement verbeterd, met name in geval van een overgang van een onderneming (doorstart) in faillissement.

  • Wijziging Wet kinderopvang in verband met invoeren meldplicht

    We weten nu niet hoeveel ernstige veiligheidsincidenten er gebeuren in de kinderopvang. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat houders van kinderopvanglocaties en gastouders ernstige incidenten zo snel mogelijk doorgeven aan de toezichthouder. Hierdoor krijgt de toezichthouder betere informatie. Ook krijgt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een beter idee hoeveel ernstige incidenten er plaatsvinden en de oorzaak hiervan. Deze maatregel zorgt ervoor dat de kwaliteit en veiligheid van kinderopvang verbeterd wordt.

  • Aanvullende raadpleging Balanced Approach Schiphol

    *For English, please visit:                                  "https://www.luchtvaartindetoekomst.nl/onderwerpen/samenwerking/geef-uw-mening-over-het-aangepaste-maatregelenpakket-schiphol/english-version". There you will find all relevant information about this consultation, including attached documents and an instruction on how to submit a reaction on this consultation.*

  • Wijziging van Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs

    De regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs wordt jaarlijks gewijzigd voor de meest actuele toelatingseisen voor een associate degree- en bacheloropleiding. Daarnaast zijn nadere regels van procedurele aard doorgevoerd bij het aanmelden voor een opleiding waarvan één of meer trajecten een fixus heeft. Het aantal te verstrekken persoonsgegevens van een internationale aspirant-student bij aanmelding voor een opleiding is geminimaliseerd.

  • Wijziging van de Mediawet 2008 door verlaging van de rijksmediabijdrage

    In de Voorjaarsnota 2023 is besloten om de rijksmediabijdrage vanaf 2025 met € 24,3 miljoen en vanaf 2029 met € 13 miljoen te verlagen. De rijksmediabijdrage is het bedrag dat de overheid uit belastinggeld beschikbaar stelt om de publieke mediaopdracht te kunnen betalen en uitvoeren. Dit besluit is genomen omdat de overheid geld nodig had om de kosten van belangrijke dossiers te kunnen betalen. Ook is in de Voorjaarsnota 2023 besloten dat de landelijke publieke omroep de kans krijgt om meer geld via reclames te krijgen zodat de verlaging gecompenseerd kan worden.

  • Wijziging Besluit handel in emissierechten

    Dit betreft een wijziging van het Besluit handel in emissierechten in verband met de uitbreiding van gereglementeerde activiteiten die onder het emissiehandelssysteem vallen. Dit vergroot de uitvoerbaarheid van het ETS2.

  • Wet weerbaarheid kritieke entiteiten

    Dit wetsvoorstel implementeert de Europese CER-richtlijn. De CER-richtlijn beoogt, ter ondersteuning van vitale maatschappelijke functies en de economische activiteiten in de Europese Unie, de continuïteit van de levering van essentiële diensten binnen de Europese Unie zoveel mogelijk te borgen. Op deze manier wordt de werking van de interne markt verbeterd. De richtlijn beoogt dit te bereiken door de verschillen weg te nemen die tussen lidstaten van de Europese Unie bestaan op het gebied van technische, beveiligings- en organisatorische eisen die worden gesteld aan entiteiten die vitale maatschappelijke functies en economisch belangrijke activiteiten verrichten of diensten verlenen.

  • Cyberbeveiligingswet

    Dit wetsvoorstel implementeert de Europese NIS2-richtlijn. De NIS2-richtlijn beoogt de cyberveiligheid in de Europese Unie naar een hoger gemeenschappelijk niveau te brengen door de digitale weerbaarheid van essentiële en belangrijke entiteiten in de lidstaten te versterken. Dit doel wordt in Nederland bereikt door, ter implementatie van deze richtlijn, in dit wetsvoorstel onder meer verplichtingen op te leggen aan die entiteiten, zoals het treffen van adequate beveiligingsmaatregelen en het melden van ICT-incidenten.

  • Regeling aanvraag- en veilingprocedure vergunningen niet-landelijke commerciële radio-omroep 2024

    Deze regeling voorziet in de aanvraag- en veilingprocedure voor de verdeling van de vergunningen voor analoge commerciële niet-landelijke radio-omroep, de daarbij behorende vergunningen voor digitale radio-omroep, die tezamen als pakketten worden verdeeld, en van een aantal DAB-vergunningen die géén deel uitmaken van een pakket.

  • Implementatiebesluit digitale operationele weerbaarheid financiële sector

    Dit besluit zorgt voor uitvoering van de verordening digitale operationele weerbaarheid financiële sector (ook wel bekend als DORA). Deze  EU-verordening heeft als doel dat financiële organisaties hun IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen. 

  • Wet toezichtondersteunende rapportage AFM

    Deze wet geeft de mogelijkheid om financiële instellingen specifieke jaarlijkse rapportageverplichtingen op te leggen. Welke gegevens zij precies moeten rapporteren wordt later vastgesteld in een apart besluit (Algemene maatregel van bestuur). Met de gegevens kan toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten beter beschermen. Consumenten merken bij financiële producten of diensten vaak pas laat dat die slecht voor hen uitpakken. De AFM kan met de gegevens sneller en beter zien welke consumenten risico lopen.

  • Wijziging Warmtebesluit in verband met aanpassing tariefregulering

    Deze wijziging van het Warmtebesluit zorgt voor aanpassing van de wijze waarop de maximale tarieven voor collectieve warmte op grond van de Warmtewet worden berekend. Met deze aanpassing wordt beoogd om de voorziene eerste fase van de tariefregulering onder het voorstel voor de Wet collectieve warmte reeds onder de huidige Warmtewet te implementeren.

  • Besluit bekendmaking veiling vergunningen commerciële niet-landelijke radio-omroep 2024

    Op grond van artikel 3.10, vierde lid, van de Telecommunicatiewet, moet worden bekendgemaakt of de vergunningen voor de betrokken frequentieruimte worden verleend volgens de procedure van veiling of vergelijkende toets, en op welk tijdstip deze procedure aanvangt. Het onderhavige besluit strekt hiertoe.

  • Wijziging Regeling periodieke registratie Wet BIG (orthopedagoog-generalist en klinisch technoloog)

    In 2020 zijn twee nieuwe beroepen opgenomen in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG): de orthopedagoog-generalist en de klinisch technoloog. Net als voor iedere BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar geldt voor deze twee beroepen een verplichting tot periodieke registratie. De beroepsbeoefenaar moet iedere vijf jaar laten zien dat deze beschikt over voldoende recente deskundigheid door praktijkervaring (werkervaringseis) of scholing (scholingseis). Voor de twee nieuwe beroepen geldt deze verplichtig vanaf 1 maart 2023. In deze wijzigingsregeling worden eisen voor scholing gesteld voor periodieke registratie. Verder worden bepaalde werkzaamheden aangewezen die als gelijkgestelde werkzaamheden voor de werkervaringseis gelden (bijvoorbeeld het geven van onderwijs binnen het vakgebied).   

  • Wet invoering rouwverlof

    Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers. 

  • Wijziging Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden (alternatieven chemische gewasbeschermingsmiddelen)

    Met dit wijzigingsbesluit wordt in het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden een grondslag opgenomen om bij ministeriële regeling het gebruik van alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen te kunnen verplichten. Het gaat daarbij onder meer om alternatieven voor het toepassen van glyfosaathoudende middelen voor het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen. De alternatieven dienen te voldoen aan de criteria noodzakelijkheid, evenredigheid en geschiktheid.

  • Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

    Het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis heeft als doel om bedrijven en hun werknemers te ondersteunen in het behouden van banen bij een crisis die buiten het ondernemersrisico valt en onvoorzienbaar is. Denk daarbij aan een brand in het bedrijf, een overstroming, een oorlogssituatie of beperkende maatregelen om verspreiding van een ziekte te voorkomen. Het wetsvoorstel geeft werkgevers de mogelijkheid om in dit soort situaties hun personeel tijdelijk te herplaatsen of, als er niet gewerkt kan worden, het loon verminderd door te betalen en een loonsubsidie aan te vragen.

  • Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De Regeling bodemkwaliteit 2022 geeft uitvoering aan het Besluit bodemkwaliteit. Met deze wijzigingsregeling worden gewijzigde normdocumenten (beoordelingsrichtlijnen en accreditatieschema’s) aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer).

  • Wijzigingsbesluit bekostiging 2025

    Het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019 wordt gewijzigd in verband met een aantal onderwerpen. De belangrijkste daarvan zijn de doorwerking van de verordening cryptoactiva (MiCAR), de herziening van de procentuele verdeling van de AFM-begroting en de opschoning en herziening van enige maatstaven.

  • Regeling 2e tranche lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma

    De middelen uit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) komen in drie rondes beschikbaar voor gemeenten voor de lokale aanpak, waarin in totaal 750.000 woningen worden geïsoleerd. Deze wijzigingsregeling heeft betrekking op de tweede ronde van de lokale aanpak, waarmee 674 miljoen euro beschikbaar komt voor het isoleren van 286.000 woningen. 

  • Eerste aanvullingswet nieuw Wetboek van Strafvordering

    Er komt een nieuw Wetboek van Strafvordering. De twee vaststellingswetten vormen de kern van het nieuwe wetboek.

  • Wetsvoorstel financieringsstructuur Handelsregister

    Weten met wie je zaken doet. Dat is het doel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Met dit openbare register kan iedereen de gegevens van zakenpartners controleren. Dat biedt rechtszekerheid in het economische verkeer. Tegelijkertijd moeten de in het Handelsregister opgenomen persoonsgegevens voldoende beschermd worden. De KvK en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat treffen nu maatregelen om het evenwicht tussen die twee belangen bij te stellen.

  • Besluit gegevensverwerking casusoverleggen radicalisering

    Dit ontwerpbesluit stelt nadere regels ter uitvoering van het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking casusoverleggen radicalisering en terroristische activiteiten, dat op 2 april 2024 is aangenomen door de Tweede Kamer. Het ontwerpbesluit werkt de waarborgen uit, zoals de privacy audits, de rechtmatigheidsadviescommissie en het contactpunt voor betrokkenen voor de uitoefening van privacyrechten. Dit is nodig voor een goede werking van de wet.

  • Wijziging Regeling burgerluchthavens vanwege een nieuw rekenvoorschrift voor geluidbelasting

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil in de Regeling burgerluchthavens de voorgeschreven bepalingsmethoden van de Lden-geluidbelasting aanpassen. Op dit moment wordt vliegtuiggeluid en helikoptergeluid bepaald met het Nederlandse Rekenmodel (NRM). Dit wordt vervangen door de Europese bepalingsmethoden Doc 29 (voor vliegtuiggeluid) en NORAH (voor helikoptergeluid). De wijziging is van invloed op:

  • Wijziging Besluit langdurige zorg in verband met logeeropvang pgb

    Het Besluit langdurige zorg (Blz) wordt gewijzigd. Het gaat om drie wijzigingen.

  • Wijziging van de Cwu

    Dit wetsvoorstel moderniseert de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden (Cwu). De Cwu regelt in welke gevallen en op welke wijze de algemene of de beperkte noodtoestand kan worden afgekondigd en geeft procedures over het in- en buiten werking stellen van noodbevoegdheden tijdens deze noodtoestanden.

  • Schorsende werking beroep Dublinzaken

    Door dit voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 wordt in Dublinzaken aan het beroep in eerste aanleg tegen het overdrachtsbesluit automatisch schorsende werking toegekend. Hierdoor schort een voorlopige voorziening in hoger beroep weer in alle gevallen de overdrachtstermijn in Dublinzaken op. Dit betekent dat in minder zaken de overdrachtstermijn zal verstrijken en dit dus in minder gevallen in de weg zal staan aan een overdracht naar de lidstaat die de asielaanvraag moet behandelen. 

  • Beleidsrichting direct aanpassen

    Voor burgers en bedrijven kan het vanwege bepaalde regels lastig zijn om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Ideeën om dit eenvoudiger te maken staan in de beleidsrichting ‘direct aanpassen’. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de wettelijke regels die gaan over het vaststellen van de belastingschuld. Met deze pre-consultatie kunnen burgers, bedrijven, belangenbehartigers, bestuursorganen, rechtspraak, wetenschap en andere partijen reageren op deze beleidsrichting en de verschillende keuzes die nog openstaan. Hierover heeft het Ministerie van Financiën ook een aantal vragen opgesteld. De inbreng zal worden meegenomen in het conceptwetsvoorstel dat te zijner tijd op internetconsultatie.nl verschijnt.

  • Besluit anoniem melden vermoedens van misstanden

    In dit besluit staan de eisen vermeld om te voldoen aan de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen van vermoedens van misstanden in ontvangst te nemen en te behandelen. Deze verplichting is geregeld in de Wet bescherming klokkenluiders, artikel 2, tweede lid, onderdelen e en f.