Wat is waterkefir?

Waterkefir is verwant aan de melkkefir (het bekendere yoghurtplantje). De drank die je er mee kunt maken  is echter geen zurige yoghurt maar een fris- zure limonade met een bubbeltje en is licht alcoholisch (0,5 -2%).  De waterkefir wordt door de maag en darmen beter verdragen dan de melkkefir. Het stoort de spijsvertering niet omdat het snel in het bloed wordt opgenomen.

De waterkefir-korrels  zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en hoekig van vorm.  Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier.

De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al heel lang (meer dan 2000 jaar geleden). Zij dronken de kefirdrank als water en bereikten in volkomen gezondheid een hoge leeftijd van meer dan 100 jaar. Vandaar ook wel de naam: “drank der 100-jarigen”. Deze mensen  kenden dan ook geen ziektes zoals tbc, kanker, darmaandoeningen enz.

Waterkefir is dan ook een gezonde, probiotische drank die rijk is aan vitamines (B1, B2, B6, B12, C, D en H), anti-oxidanten en zeer veel goede bacterieen.   Het is werkzaam bij diverse gezondheidsklachten en is zeer de moeite waard om eens te proberen, want “baat het niet dan schaadt het niet”. En mocht het voor bepaalde klachten niet helpen dan is het nog altijd een lekkere en gezonde drank.