Bereiding water kefir

De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden zijn de volgende:

–  een weckpot (inhoudsmaat 1,5 liter)               

–  1 liter water (leidingwater of bronwater)

–  70 gr kefirkorrels

–   70 gr   suiker (biologische), rietsuiker, honing of ahornsiroop

–   2  biologische vijgen of andere gedroogde   vruchten zoals rozijnen,  abrikozen,  dadels.

–  1/2 biologische citroen of geschilde citroen

–   een kunststof zeef*

–   een plastic lepel

Bereiding:

Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost.  Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe.  Sluit nu de pot af en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan.  Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.

Ongeveer een uurtje nadat men alle ingredienten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien (zie filmpje).

Na  48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden.  Nu kan de waterkefir vloeistof  worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef.  De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden).  De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles (bijv. PET-fles) en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.

De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt.  Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een nieuwe bereiding. De korrels die nu over zijn kan men aan anderen doorgeven of zelf bewaren als reserve.  De overtollige kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden in een pot met water en weinig suiker. Wel eens in de week het water verversen en de korrels even afspoelen.

Voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d.  gebruikt men alleen schoon warm water, geen afwasmiddelen. Ook is het goed om een aparte afwasborstel te gebruiken, die dus alleen voor de waterkefir materialen gebruikt wordt.

BELANGRIJK:

– gebruik geen metalen voorwerpen (bijv. zeef en lepel) want daar kan de kefir niet goed tegen.

– stel de kefir niet bloot aan temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.

– gebruik voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. geen schoonmaakmiddelen,  maar alleen heet water.

– voor het schoonmaken een aparte afwasborstel gebruiken.

TIP voor mensen met darmklachten:

– bij verstopping de kefir 24 uur laten staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend

– bij diarree de kefir langer dan 48 uur laten werken, dan werkt het stoppend.

– de 48-uurs kefir werkt normaliserend

*Kunsstof zeef: deze zijn moeilijk verkrijgbaar.  Bij de Hema zijn kunststof trechterzeefjes te koop, erg handig, deze kun je meteen gebruiken om de kefirdrank over te gieten in een fles. Ze zijn er in twee maten,  het beste kun je de grootste nemen.