Het nieuwsarchief

Mitrailleur.

Schiermonnikoog 30-07-2003
Onderzoek door de Explosieven Opruimings Dienst heeft uitgewezen dat de vorige week op Schiermonnikoog gevonden mitrailleur een Engelse Vickers K is.
Dit wapen werd gebruikt op de bommenwerpers die in de tweede wereldoorlog naar Duitsland vlogen. In mei en juli 1940 zijn twee vliegtuigen van het type Bristol Blenheim bij Schiermonnikoog neergestort. Mogelijk is de mitrailleur toen aangespoeld en opgeborgen in het Duitse wapendepot bij Elim (Vita Maris) aan de Badweg. Dat depot vloog in 1943 in de lucht toen een Duitse soldaat zelfmoord pleegde. De mitrailleur is vorige week gevonden bij bouwwerkzaamheden bij Vita Maris.

(foto's van internet: www.vickersmachinegun.org.uk)


Bron: Eric Augusteijn

Peter de Grote Festival op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog 28-07-2003
Het Nevsky Koperkwintet speelde zondagmiddag in de nostalgische muziekkoepel op Schiermonnikoog onder leiding van trompettist Evgeny Yatsuk. Dit concert was een onderdeel van het Peter de Grote Festival dat dit jaar voor de tweede keer op het eiland wordt gehouden. Jong talent krijgt hierin de gelegenheid zich aan het publiek te presenteren. Andere concerten werden zondag door strijkers en pianisten gegeven in de Ontmoetingskerk, Hotel Van der Werff en de NH Kerk.
Het Nevsky Kwintet bestaat uit blazers in de leeftijd van 23 tot 30 jaar, afkomstig uit Oekraïne en verschillende delen van Rusland, die elkaar in Sint Petersburg hebben ontmoet.
Op Schiermonnikoog speelden zij muziek van Bach en Händel, maar ook jazz en eigen arrangementen. In de sfeervolle muziekkoepel werden zij begeleid door het geruis van de wind in de bomen en het gerinkel van de entreegelden die werden opgehaald in een champagnekoeler van Van der Werff

Op de foto van links naar rechts: Alexander Iakolev, tuba, Pavel Sjerbakov, trombone, Anatoly Shakh, hoorn en Alexander Kazarin, trompet.

Andere foto's: Karlien Bartels en Elena Malinova, piano, gaven in de Hervormde Kerk een concert waar de vonken vanaf sprongen met werken van Schubert, Beethoven en Davilov.

Bron: Eric Augusteijn

Man vrijgesproken van dealen ‘ xtc- pillen'.

Schiermonnikoog 26-07-2003
Een 27- jarige inwoner van Reitsum is gisteren door Leeuwarder politierechter Marijke Peper vrijgesproken. Hij werd ervan beschuldigd dat hij in de periode juli tot en met 6 oktober vorig jaar op Schiermonnikoog 66 xtc- pillen had verhandeld. Op de tenlastelegging stond dat de pillen bepaalde chemische stoffen bevatten. Volgens de politierechter was er geen enkel bewijs dat die stoffen ook daadwerkelijk in de pillen hadden gezeten. Officier van justitie Ed Boelen had tegen de man een werkstraf geëist van tweehonderd uur, waarvan vijftig voorwaardelijk.

Bron: Leeuwarder Courant

Mitrailleur duikt op op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog 23-07-2003
Bij graafwerkzaamheden achter het vakantiecomplex Vita Maris aan de Badweg op Schiermonnikoog is een oude mitrailleur gevonden. Het lichte afweergeschut stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Eilanders houden het erop dat het wapen in het voormalige huis Marezathe heeft gelegen. Deze woning aan de Badweg was in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers en werd als munitieopslagplaats gebruikt. Marezathe is in 1943 opgeblazen na vermoedelijk een zelfmoordpoging van een Duitse militair. Het oude en geheel verroeste wapen zal worden vernietigd.

Bron: Leeuwarder Courant

Verroeste 20 mm mitrailleur gevonden op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog 23-07-2003
Bij graafwerkzaamheden bij resort Vita Maris aan de Badweg op Schiermonnikoog is een verroeste 20 mm mitrailleur gevonden. Mogelijk is dit wapentuig afkomstig van een Duits munitiedepot dat daar in de tweede wereldoorlog gevestigd was en dat in 1943 in de lucht vloog. De mitrailleur wordt aangeboden aan het Verzetsmuseum in Leeuwarden.

Bron: Eric Augusteijn

(Eric Augusteijn is de correspondent van meerdere regionale bladen. Dit is het door hem geschreven verhaal. E.P)

Minder koninginnen in bijenstation Schier.

Schiermonnikoog 19-07-2003
De beheerders van de bijenkwekerij van Schiermonnikoog hebben gisteren weer koninginnen per trein over het land verspreid. Het aantal van 95 was dit jaar ruim de helft lager dan andere jaren. Dit is het gevolg van de besmetting met de beruchte varroamijt vorig jaar. Het eilander station levert koninginnen ( moeren) van het ras Carnica. Deze bijen zijn zeer geliefd omdat ze niet steken. Met een koningin kan een nieuwe bijenkolonie worden gestart voor de productie van honing. Leden van het bijenstation brengen de koninginnen per trein naar hun nieuwe imkers. Een moer kost €19 per stuk. Aan de Reddingsweg op Schier staan nu kasten voor 28 bijenvolken.

Bron: Leeuwarder Courant

Twee jachten op Wad in problemen.

Schiermonnikoog 17-07-2003
De reddingboot Koning Willem 1 van Schiermonnikoog heeft gistermiddag het jacht Cornelia G naar Lauwersoog gesleept. Het jacht afkomstig uit Edam kampte in de Zoutkamperlaag met motorproblemen. De vierkoppige bemanning kon het probleem niet verhelpen en riep de hulp van de kustwacht in.

Bron: Leeuwarder Courant

Drie dagen kamermuziek op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog 16-07-2003
Het Peter de Grote Festival vindt om het jaar in Groningen plaats. Het is een initiatief dat zes jaar geleden werd opgepikt door het Noord- Nederlands Conservatorium ( NNC). Het bestaat uit een week van concerten op bijzondere locaties in de stad en provincie. De uitvoerende musici hebben of hadden er bijna allen een band met het conservatorium. En de publieke belangstelling is nog steeds groeiende. In 2002 was er die proef met een zondag op Schier, waar jonge talenten van het NNC optraden. Het succes was groter dan verwacht, zegt Rineke Smilde, directeur van het NNC en van het festival. Zo’n 800 mensen bezochten de korte concerten. ,, Dat hadden we nooit gedacht, want het was die dag eigenlijk fantastisch weer voor het strand”, herinnert Rineke Smilde zich. Vanwege die belangstelling werd besloten de muzikale marathon dit jaar te herhalen. Maar toen kwam een van de sponsoren van het evenement, Van Ede & Partners Outplacement, met een beter idee. Het bedrijf had een vestiging in Beetsterzwaag erbij gekregen en zou het dus niet aardig zijn om de Friese inbreng bij het Peter de Grote Festival te versterken.
Rineke Smilde had daar wel oren naar, op voorwaarde dat zij zich vanwege haar drukke baan alleen met de artistieke invulling van het programma zou hoeven bezig te houden. Wim van der Boor van Van Ede & Partners nam de ‘ fundraising’ op zich en samen met de VVV Schiermonnikoog ook de organisatie. En daarom krijgt het Waddeneiland volgend weekeinde een heus kamermuziekfestival met gerenommeerde musici. Het Peter de Grote Festival Fryslân, zoals nu de officiële naam luidt, kent geen muzikale rode draad, zoals de Groninger editie. Een bewuste keuze, zegt Rineke Smilde. ,, We hebben voor een zo gevarieerd mogelijk programma gekozen, omdat het publiek op Schier ook anders is dan in Groningen. Je hebt er aan de ene kant de vakantiegangers die best eens een concert willen meepikken. Aan de andere kant zijn er natuurlijk de echte liefhebbers die er speciaal voor van de wal komen en dan een overnachting meepikken.” Het feest begint volgende week vrijdag met een lunchconcert in de Ontmoetingskerk van het trio Wieke Karsten ( fluit), Jan Ype Nota ( cello) en Henry Kelder ( piano) met werken van Von Weber en Mendelssohn. ’ s Avonds spelen op dezelfde plaats de befaamde Deense cellist Troels Svane en pianist Paul Komen. Zij brengen een Frans programma met Debussy, Franck, Fauré en Poulenc. Komen voert de dag erna tussen de middag de Diabelli Variaties van Beethoven uit. Rond theetijd klinkt er in Hotel Van der Werff Russische muziek door Nota en Kelder en ’ s avonds trekt er drie eeuwen strijkkwartet aan de toehoorders voorbij in de Ontmoetingskerk. Daar laat het Zapolski Kwartet uit Denemarken werken horen van Haydn, Brahms en Sjostakovitsj.
De zondag is weer gereserveerd voor jong talent van het NNC. Een van de optredenden is Sietse Jan Weijenberg uit Drachten, de zoveelste veelbelovende cellist die Friesland de afgelopen jaren heeft voortgebracht.
Wie meer wil dan het culturele aanbod, kan op de drie festivaldagen ’ s morgens al met een gids een excursie maken door de natuur van Schier. De bestemmingen zijn achtereenvolgens de Oosterkwelder, de duinen en de Westerplas.
Wordt het muzikale weekend een succes, dan is het volgens Rineke Smilde heel goed mogelijk dat het Peter de Grote Festival voortaan om en om in Groningen en Friesland plaatsvindt. De Jong Talent Marathon keert hoe dan ook volgend jaar naar Schiermonnikoog terug

Bron: Leeuwarder Courant

Vernielingen Schier.

Schiermonnikoog 10-07-2003
Een 34- jarige Groninger is gisteren op Schiermonnikoog aangehouden voor vernieling. De dronken man had bij een horecagelegenheid aan de Reeweg drie ruiten ingegooid en een bloembak omver geworpen. Bij zijn aanhouding was de Groninger opstandig. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau en in de cel gezet om te ontnuchteren. Tegen hem is proces- verbaal opgemaakt

Bron: Leeuwarder Courant

Schiermonnikoog en de enige supermarkt.

Schiermonnikoog 09-07-2003
Wie heeft een boodschappenlijstje voor de Aldi? Want morgen gaat er weer een groepje eilanders naar de supermarkt in Kollum, vertelt een dame ’ s avonds in het hotel. Om de zomerdrukte bij Spar Schut te vermijden en oké, ook voor lagere prijzen, doen bewoners van Schiermonnikoog boodschappen op de wal.
Vijftien jaar geleden telde het eiland vier kruideniers, vier bakkers, twee slagers, vier groenteboeren en een slijter. De toeristen kwamen terwijl de winkels verdwenen. Familie Arends stopte vorig jaar met de Kopak aan de Badweg. Edwin Schut nam de winkel over maar sloot deze dit voorjaar. Zijn andere zaak aan de Middenstreek, die hij samen met zijn vader Sytze en vrouw Sita runt, is nu de enige supermarkt op Schiermonnikoog. Niet tot ieders genoegen. ,, Het is werkelijk verschrikkelijk, vooral vlak voor het weekeinde.’’ Fie van der Geest draait het vuur onder de pan met aardappels wat lager. ,, Zo druk daar. Ik kan zelfs buiten mijn scoot- mobiel niet kwijt. We worden hier stapelgek.’’ Haar man Willem windt zich zo op over de winkel, dat hij een stukje in de Dorpsbode schreef. ,, Het wordt heibel deze zomer, slaande ruzie.’’ Omdat de winkel te vol is, de paden tussen de schappen te smal en buiten te veel fietsen en rekjes met vliegers, kaarten en kranten staan. ,, Kom tussen de middag’’, adviseert winkelier Sytze Schut de eilanders. In de zomer is de supermarkt tussen half een en twee uur wel open. ,, Soms zijn er drukke momenten, maar die moeten we op het eiland samen kunnen opvangen.’’ Of ergens anders gaan winkelen, zegt Van der Geest. Via internet de boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen of zelf even met de boot naar de wal. Eilander Harm Sliep was deze week nog even in Kollum.,, Ik kwam ze tegen hoor, er zijn steeds meer eilanders die daar hun auto vol laden. Dinsdag of woensdag gingen wel vijftien auto’s naar de wal. De chaos in de Spar wordt steeds groter.’’ Volgens Schut loopt alles prima. Ja, als de boot van vrijdagmiddag een lading nieuwe gasten brengt, staat de winkel vol met karretjes en mensen. Maar echt druk is het nog niet. ,, En als we zien dat het uit de hand gaat lopen, blijven we ’ s avonds langer open.’’ Niet op zondag. Weer een tweede winkel aan de rand van het dorp, opperen Fie van der Geest en anderen. Dat heeft volgens Schut geen zin. ,, Het hoogseizoen is kort en in een piek moet je nooit investeren. Achter de zomerpiek komt een hele lange winter en dan is voor duizend inwoners één winkel beslist genoeg.’’ Toek Schoemaker maakt maar een grap van de winkelperikelen. ,, Mijn man doet de boodschappen met plezier. Hij vindt het niet erg om in de rij te staan achter leuke badgasten in korte broeken.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Raad wil onderscheid belasting naar toerist.

Schiermonnikoog 08-07-2003
Toeristen die langer dan een dag op Schiermonnikoog blijven, hoeven per dag minder toeristenbelasting te betalen dan het college van burgemeester en wethouders wil. De raad van Schiermonnikoog heeft een motie van die strekking, ingediend door de Christelijke Groepering Schiermonnikoog en Schiermonnikoogs Belang, gisteravond aangenomen. In het voorstel van het college zouden zowel de dagjesmensen als de verblijfstoeristen per dag €1,15 moeten betalen. Door de motie komt het tarief voor de verblijfstoerist €0,15 lager te liggen dan voor de dagtoerist. Het tarief wordt eind dit jaar definitief vastgesteld.

Bron: Leeuwarder Courant

Jutkunst op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog 05-07-2003
De zee blijft een immense, onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, vlakbij paal drie, prijkt sinds vorige week de installatie ‘ Old man and the sea’ van kunstenaar Johan van der Dong uit Groningen. Hij jutte materialen bij elkaar en maakte er een kleurrijke installatie van. Van der Dong moest zich van de stichting Waddenwerk laten inspireren door het thema ‘ cirkels van eb en vloed’. De stichting probeert het realiseren van kunstprojecten in het waddengebied te stimuleren. De installatie op het strand van Schiermonnikoog is het eerste project van Waddenwerk

Bron: Leeuwarder Courant

De puzzel van begraafplaats Vredenhof.

Schiermonnikoog 03-07-2003
Tussen oorlog en vrede heerst de dood. Dat is vooral voelbaar in de Schiermonnikoogse duinen, waar de militaire begraafplaats Vredenhof ligt. De dodenakker kent geen rang of stand. Voor alle gevallen soldaten is er plek. Deze rustplaats trok de aandacht van journalist Sietse van der Hoek, het woensdag gepresenteerde boek 'Vredenhof' was het gevolg. Welgeteld 115 militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen liggen op Vredenhof begraven. Allen zijn op Schiermonnikoog aangespoeld. Verreweg de meeste hebben geen naam. Het woord 'onbekend' prijkt op hun grafstenen. Van diegenen die niet identiteitloos ter aarde zijn besteld, ontbrak tot voor kort het verhaal.
De Duitse piloot Heinrich Schwiering, begraven in 1941, ligt tegenover de Britse radiotelegrafist Ernest Matthews. ''Dat maakt deze plek ook zo bijzonder. Het is niet groot, maar tig keer indrukwekkender dan die militaire massagraven, die zijn zo abstract vanwege de duizenden kruizen op dat veld. Dit hof is persoonlijker door zijn kleinschaligheid'', zegt Sietse van der Hoek, auteur van een boek over de bijzondere begraafplaats.

Sake van der Werff

Veel van de geschiedenis van de anonieme doden is naar boven gehaald door wijlen Sake van der Werff. Als hij de identiteit van een lijk vaststelde, volgde contact met de nabestaanden. Velen vonden daardoor in Schiermonnikoog eindelijk zekerheid over het lot van hun geliefden in de vorm van een grafzerk en een naamplaatje.
Sietse van der Hoek verhaalt in zijn boek over de geschiedenis, maar vooral over de mensen op Vredenhof. ''Het was niet meer dan een veldje vol zerken. De binding ontbrak en te veel puzzelstukjes lagen her en der verspreidt. Het was een hoop ellende en dat doet het altijd mooi op papier''' zegt de auteur.
Naarmate de doden steeds meer een gezicht kregen, veranderde ook de zienswijze van de Volksrantjournalist over de dood en de begraafplaats. ''Wat is de zin van het leven geweest? Welk nut diende die oorlogen? Er liggen hier allemaal jongelui, het merendeel is niet ouder dan dertig, die allemaal door een mogendheid het veld in gestuurd werden. Een gevoel van pacifisme kwam naar boven.''

Medeleven

Naast pacifisme kwam er ook medeleven. Vooral na het oprakelen van het verhaal over de Duitse zelfmoordenaar Walter Welzel. Vermoedelijk werd hij naar de Oostfront gestuurd, dat vooruitzicht heeft hem tot zijn daad gebracht. ''Hij had toentertijd een vriendin in Vlaardingen. Ze zal allicht een moffenhoer zijn genoemd omdat ze zeulde met de vijand. Aangezien mij het verhaal achter de grafzerk intrigeert, lijkt het me erg interessant om haar eens op te sporen, ik wil haar verhaal horen.''
Voor de opvolger van Sake van der Werff, Wyb Jan Groendijk wacht nog vele jaren werk. Contacten met nabestaanden moeten worden onderhouden en de vele andere 'anoniemen' moeten nog een naam krijgen. Zelf vindt hij het de normaalste zaak van de wereld, Van der Hoek roemt hem: ''Het is een humanist pur sang. Hij gaf al die onbekenden een gezicht.''

Bron: DVHN

Schier wil toeristen meer laten betalen.

Schiermonnikoog 03-07-2003
De toerist moet zijn steentje bijdragen aan de bekostiging van recreatieve voorzieningen op Schiermonnikoog. De dagtoerist zou €1,25 bij het bootkaartje extra moeten neertellen. Eenzelfde bedrag komt daar voor elke overnachting bovenop. Dat voorstel van burgemeester en wethouders gaat de raad echter te ver. Aan de al ingeboekte meeropbrengst van
€143.000 kan niet worden getornd, aldus wethouder Jan Dijkstra gisteren in de raadscommissie. Volgens Harm Carrette ( Ons Belang) is het ten behoeve van een sluitende begroting veel beter om de gemeentelijke tarieven en leges op te schroeven. De raad neemt maandag een definitief besluit.

Bron: Leeuwarder Courant

Verhalen achter drenkelingen Schier te boek.

Schiermonnikoog 02-07-2003
Het was zomer en heet toen de Duitse soldaat in 1917 aanspoelde op het strand van Schiermonnikoog. Op een boerenwagen brachten de eilanders de drenkeling naar het kerkhof midden in het dorp. Lijkvocht lekte op straat, de stank was niet te harden. Dat moest anders. Zeelui, boeren, een jachtopziener en hotelhouder Sake van der Werff stichtten Vredenhof. Buiten het dorp, achter de duinen aan de Reddingsweg kwam een rustplaats voor verdronken zeevarenden en aangespoelde soldaten, vliegers en matrozen. Tussen de duinen en de dennen. Vredenhof, 112 witte stenen, 115 mannen. Jongens eigenlijk, want de meeste van hen zijn niet veel ouder geworden dan twintig jaar. Wyb Jan Groendijk ( 46) plukt het onkruid van graf 107. Daar ligt een onbekende Britse vliegenier, sinds 18 mei 1944. Wyb Jan is de beheerder van de begraafplaats. En sinds 1988 speurt hij naar nabestaanden en verhalen van de drenkelingen. Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Contact een boek over de begraafplaats, geschreven door Sietse van der Hoek: ‘ Vredenhof. Rustplaats voor drenkelingen op Schiermonnikoog’ . Het eerste exemplaar is aangeboden aan de nabestaanden van Ernie Matthews en Heinrich Karl Schwiering. Heinrich ( 27) zat in het Duitse leger. Zijn vliegtuig stortte op 7 april 1941 na een bombardementsvlucht in Het Kanaal. Zonder hoofd spoelde Heinrichs lichaam op 1 september aan op Schiermonnikoog. Ernie ( 20) uit Liverpool verdronk toen zijn toestel na een vlucht op Keulen in zee belandde. Hij is op Vredenhof begraven in mei 1941.

Bron: Leeuwarder Courant

Bekende en onbekende jongens op Vredenhof.

Schiermonnikoog 02-07-2003
Alan Wilson dreef met de sterke, koude wind mee en tegen de stroom in vanuit het Oosten naar Simonszand bij Schiermonnikoog. De achttienjarige jongen uit Newcastle was ‘ air gunner’ bij het Engelse leger en stierf in zee ten noorden van Duitsland. Op 29 oktober 1939 is hij ter aarde besteld op Vredenhof, de begraafplaats voor drenkelingen op Schiermonnikoog. ,, Het eerste slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog dat in Nederland een plekje kreeg’’, weet beheerder Wyb Jan Groendijk. ,, Ze waren avonturiers’’, zegt hij. Zoals Horace Richardson, twintig jaar uit York, navigator, begraven op 2 augustus 1940 in graf 13. ,, Hij had rood haar en zijn bijnaam was Ginger. Hij kon heel goed piano spelen.’’ Hij stierf in dienst van de Royal Air Force. Het zoontje van Waclaw Stanislaw Michalik ( 31) was negentien dagen jong toen de Pool zijn land, vrouw en kind achterliet om voor de RAF te gaan vliegen. Dat duurde niet lang. De bommenwerper van het 301ste Poolse eskader stortte zo’n 18 kilometer ten noordwesten van Terschelling in zee. De tweede piloot ligt sinds 24 juli 1942 in graf 77 op Vredenhof. Zijn vrouw Danuta hoorde na de oorlog dat Michalik daar begraven was. Zij kwam langs en Wyb Jan bezocht haar in Krakow. ,, Ik vind het leuk om op vakanties de plaatsen op te zoeken waar de jongens vandaan komen.’’ Hij ontdekte dat Michalik een verre van vrolijke jeugd had gehad. Zijn vader had zich door het hoofd geschoten. En zijn moeder accepteerde haar zoon tijdens zijn eerste levensjaren niet. Naast de ‘ jongens van Wyb Jan’ liggen in de duinen van Vredenhof 44 onbekende drenkelingen. Zoals in graf 49 een onbekende Franse soldaat. In zwarte jas, blauwe broek en rubberlaarzen, begraven op 14 oktober in 1940. Of de laatste drenkeling van nummer 118. Onbekende, begraven op 19 juli 1968. Geen naam en geen verhaal.
,, Als je onbekend bent, houdt het een beetje op.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Winkels Schiermonnikoog voortaan op zondag open.

Schiermonnikoog 02-07-2003
De winkels op Schiermonnikoog mogen voortaan ook op zon- en feestdagen open. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad omarmde gisteravond het voorstel van Ons Belang. De winkeliers kunnen in de nieuwe opzet zelf bepalen of zij op zondagen open willen en op welke tijden. Burgemeester en wethouders noemen de zondagopenstelling in vooral toeristische gebieden een maatschappelijk geaccepteerd gegeven. Johan Haagen ( Chr. Groepering) denkt daar heel anders over. De fractie is niet alleen om principiele redenen tegen maar ziet het schrikbeeld van doordeweekse dagen nu ook op zondag opdoemen: veel drukte en een samenklontering van fietsen en karren bij de enige supermarkt in het hartje van het dorp.

Bron: Leeuwarder Courant

Strandpaviljoen achter scherm in de open lucht.

Schiermonnikoog 01-07-2003
Een groot windscherm op het strand, volop speelgoed voor de kinderen en een bankstel voor vermoeide vaders en moeders. Badgasten rusten uit in het openluchtstrandpaviljoen bij paal 3 op het strand van Schiermonnikoog. Uitbater Luit Balk weet na zeventien jaar niet anders maar wil nu graag een permanent paviljoen. Hij hoopt dat in 2005 zijn openluchtpaviljoen plaatsgemaakt zal hebben voor een gebouw in de stijl van de jaren vijftig.

Bron: Leeuwarder Courant

Minder lepelaars goed voor grotere aanwas.

Schiermonnikoog 01-07-2003
Het aantal broedparen van de lepelaar is dit voorjaar flink afgenomen.
Toch spreekt Otto Overdijk, beheerder voor Natuurmonumenten op Schiermonnikoog, van een uitstekend broedseizoen.
De vogels brachten veel meer jongen groot. Het weer was dit voorjaar gunstig voor de lepelaars. Voor Schiermonnikoog heeft Overdijk de cijfers al op een rijtje. Daar broedden vorig jaar 240 paren, die samen goed waren voor 105 uitgevlogen jongen. Het aantal vogels in de kolonie kwam dit jaar aanzienlijk lager uit, maar de 170 paren brachten maar liefst 306 jongen groot. Het reproductiecijfer komt daarmee op 1,8 jong per paar, meer dan vier keer zoveel als de 0,44 van vorig jaar. Hoewel het inventarisatiemateriaal van de andere waddeneilanden nog niet compleet is, lijkt de ontwikkeling daar gelijk te zijn aan die van Schiermonnikoog, zegt Overdijk. Of de kolonie op Schiermonnikoog de grootste van de Friese eilanden blijft, is nog niet zeker. Het lijkt er op dat de lepelaars op Vlieland aan een geslaagde inhaalpoging bezig zijn. De vogels houden het in Friesland bij kolonies op de eilanden. Op de vaste wal heeft voor zover bekend geen enkel paartje een succesvolle broedpoging ondernomen

Bron: Leeuwarder Courant