Steunzolen


Een steunzool is vaak een losse inlegzool voor een schoen en wordt ook wel correctiezool, inlay of gewoon zooltje genoemd. Een steunzool is (het woord zegt het al) een voetbed dat de voeten ondersteunt en m.n. de voetbogen. Deze steunzolen, die meestal van harde materialen werden gemaakt, zorgde er voor dat de spieren, pezen en banden uitgeschakeld werden en konden zich dan ook niet meer hertsellen. De lengte van deze steunzolen waren drie/kwart van afmeting. Dit ter voorkoming dat deze steunzool de pasvorm van de schoenen niet kon verstoren.

In de jaren tachtig hebben diverse beroepsgroepen (podologen, podotherapeuten en Podoposturaal therapeuten) deze steunzolen aangepast d.m.v. andere material soorten en door verschillende technieken (proprioceptieve, mechanische en therapeutische) toe te passen. Door deze technieken en materiaalsoorten kunnen de voeten weer hun verstoorde voetfuncties terug krijgen. Schoenen waar deze zooltjes, inlay’s en/of correctie zooltjes in worden gedragen dienen daar wel geschikt voor te zijn. Het schoeisel dient te zijn voorzien van een (heel) los uitneembaar voetbed en het liefst ook met dichte hiel en vetersluiting.

De steunzool kan van verschillende materialen worden gemaakt zoals metaal, kurk of kunststof en voor verschillende doelen. Hierdoor bestaat er veel variatie in de maat en het model. Zo zijn er hele-, halve- en kuipjes zolen al dan niet met keerwanden en ezelsoren. Steunzolen worden tegenwoordig vaak aan de hand van een voetmodel in een schuimbakje/-doosje door een orthopedisch-instumentenmaker, podoloog of podotherapeut aangemeten en vervaardigd. Andere aanmeetmethodes zijn de blauw(af)druk, de computerscan en de vroeger altijd veel gebruikte gipsafdruk.

Steunzolen worden met name gebruikt door mensen met een voetafwijking, zoals plat-, hol-,spreid-, e/o knikvoeten, maar ook wel voor pijnklachten aan bijvoorbeeld de knieĆ«n, heupen of lage rug. Deze zooltjes of inlay’s kunnen verschillende resultaten beogen. Zo kunnen ze extra steun en stabiliteit aan bijvoorbeeld de voetboog of de onder de voorvoet geven. Ze kunnen zorgen voor een betere drukverdeling of bepaalde delen ontlasten van druk. Ook kunnen deze zooltjes of inlay’s de voetstand corrigeren en zorgen voor een beter (loop)patroon. Sporters gebruiken alleen maar sport/inlay’s en nooit steunzolen

Reacties zijn gesloten.