Cryptoles


Laatst gewijzigd op 6-02-2024

Het oplossen van cryptogrammen vergt veel geduld van de puzzelaar. De cryptogrammenmaker heeft vele mogelijkheden om de puzzelaar op een dwaalspoor te brengen.
Puzzelsport heeft een kleine inventarisatie gemaakt van de meest voorkomende soorten omschrijvingen. Bij iedere rubriek zijn voorbeelden gegeven.
In iedere uitgave van 10 voor Taal Crypto's is deze cryptoles te vinden, met een puzzel om met opgaven uit iedere rubriek te oefenen.
Veel omschrijvingen zijn bij meerdere rubrieken onder te brengen: bijna iedere cryptische omschrijving is associatief. Het geeft een indruk hoe een cryptogrammenmaker met woorden om kan gaan.

Klik op de opgave om het antwoord te zien.


1 Anagram en palindroom
Bij een anagram moeten de letters in een andere volgorde gezet worden. Door middel van woorden als 'verward', 'anders' of 'verdraaid' wordt aangegeven dat het om een anagram gaat: 'Is anders een boer' (ober). Wanneer in een omschrijving woorden als 'weer' of 'terug' staan, dan hebben we te maken met een palindroom: 'Vaart heen en weer' (kajak).

Opgave: Wordt mee getoast in dorpen (6).
  Laten we tot slot anna eruit werken (8).


2 Homoniem
Een homoniem is een woord dat meerdere betekenissen heeft. Boer betekent zowel agrariër als keelgeluid, vandaar: 'Agrarisch geluid'.

Opgave: Breng het in orde om wedstrijdfit te zijn (10).
  Haagse tongval die gevolgen voor de regering heeft (14).


3 Woord-delen
Door een woord in twee of meerdere stukken te delen en deze delen afzonderlijk te omschrijven, ontstaat een nieuwe cryptische omschrijving: 'Tekening van een ouder paar' (pastel).

Opgave: Een verdwenen polderdorp is de oorzaak (6).
  Danst hij feestelijk bij de communie (6).


4 Klank
Wanneer in een omschrijving 'klinkt als', 'hoort' of 'lijkt' staat, dan moet er waarschijnlijk gezocht worden naar een woord dat qua uitspraak erg lijkt op een ander woord: 'Zo hard klinkt een muziekinstrument' (luid/luit).

Opgave: Je hoort het werk aan deze plant (5).
  Hoor de eerste gil in Griekenland (5).


5 Associatie
De associatieve omschrijving is misschien wel de moeilijkste. Wat u moet achterhalen is welke associatie het omschreven woord bij de maker gewekt heeft. Bijvoorbeeld de associatie van 'EHBO-post' met 'pleisterplaats'.

Opgave: Koekoek (9).
  Afvalstof (10).


6 Namen
Bepaalde voornamen en aardrijkskundige namen zijn makkelijk cryptisch te omschrijven, omdat ze nog een andere betekenis hebben (dus eigenlijk zijn het homoniemen): 'Mannelijk schoon' is logischerwijs Rein.

Opgave: Politicus die weer aan de drank is (4).
  Die actrice is doodvermoeiend (8).


7 Spreekwoorden en gezegdes
In een omschrijving kan ook verwezen worden naar een bekend spreekwoord of gezegde: 'Dit kledingstuk staat niet gemakkelijk' (hemd, volgens: in je hemd staan).

Opgave: Deze of gene weinig ruimte geven, waardoor het snel uitraakt (6,4,6).
  Is vaak voor 90% onderuitgaan (2,5,3,2,4,8).


8 Andere taal
Soms wordt gebruik gemaakt van de betekenis van een woord in een andere taal: 'Dit familielid is niet in Duitsland' (nicht).

Opgave: Bij die sprong heb je niets aan Engels zout (5).
  Klinkers in het water (3).


9 Cijfers en letters
Veel telwoorden hebben een andere betekenis: 'Met dit cijfer wordt het fijn' (zeven), 'Feestnummer' (vier).
Ook met letters zijn cryptische trucjes uit te halen. De uitspraak van een letter kan bepalend zijn 'Letterlijk een boom' (es), de letter O kan nul betekenen, naar de letter A kan verwezen worden met 'de eerste', enzovoorts. 'Het eerste meisje zingt een lied' (aria).

Opgave: Vijf is lief (7).
  Erg, die zes in de tuinafscheiding (5).


10 Klemtoon
Vaak is een woord op verschillende manieren uit te spreken. Door de klemtoon anders te leggen, ontstaat een geheel nieuw woord: 'De bestuurder houdt het niet droog' (regent).

Opgave: Vrolijke mensen die het in elkaar zetten (8).
  Voor een beste kwaliteit dierenhuid (5).


Uit: Puzzelsport - 10 voor Taal - Crypto's
 
Anagrammen
 
Hulp met cryptogrammen
 
Cryptoniemen
 
Opmerkingen?
Suggesties?
Laat het mij weten.