STCN

STCN: voor mij was dat tot voor kort nog die raadselachtige afkorting die regelmatig op aanvraagbriefjes voorbij komt tijdens mijn diensturen op de UB. Maar sinds vandaag weet ik beter! 😀

STCN logo

STCN = Short Title Catalogue Netherlands

Een project van de Koninklijke Bibliotheek (KB):

De Short Title Catalogue Netherlands (STCN) is de Nederlandse retrospectieve bibliografie 1540-1800. Uiteindelijk zal de STCN-database beschrijvingen bevatten van alle boeken die in die periode in Nederland zijn verschenen en van alle boeken die buiten Nederland in het Nederlands zijn verschenen. De STCN wordt gemaakt op basis van de collecties van grote bibliotheken in en buiten Nederland.

Meer info (KB)* / STCN Catalogus

Als alles goed gaat dan zal de STCN bibliografie nog dit jaar voltooid worden! (zie: Wikipedia & STCN Catalogus)

* Het stukje over de STCN-vingerafdruk is zeer de moeite waard om te lezen – aanrader! 😀
 

 

Dure zoekacties?!

Nu las ik toch iets wereldschokkends in de GO syllabus! Ik schrok wakker uit een voor de rest bekend verhaal over het GGC (u weet wel, dat Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem, waar ik het al eerder over gehad heb):

elke zoekactie in het GGC kost geld!

Watte?! Huh?! Ik kan mij toch niet voorstellen… Waarom is mij dit dan nooit verteld? Ik sta paf! Ik ga dit direct (d.w.z. dinsdag) verifiëren op mijn werk. Dan hoort u nog van mij of dit een storm in een glas water is, of misschien wel dat ik de énige ben die níet op de hoogte was hiervan…

Ik verbaas mij toch nog keer op keer over dingen hoor! Zo’n opleiding is wel een eye-opener zeg…

Het slachthuis

U begrijpt, ik ga geen nare afbeeldingen van dode dieren plaatsen op mijn blog, het idee alleen al! Hier volgt een wel zeer fraai kunstwerk van Mark Prent, griezelig echt:

Mark Prent - Hanging is very important

Mark Prent – Hanging Is Very Important

BRON: Mark Prent : extended realism (1975)

Bloody Bad Day

Gister had ik een zgn. “bloody bad day”, een beejbeejdeej dus, oftewel een “baaldag”. De borrel deed er nog een schepje frustratie bovenop, slechte timing, ik was algeheel niet in de stemming voor social chitchat. Om een lang verhaal kort te houden (mijn hele week was al bedroevend slecht), de notitie over het IWO: het IWO = VOL. Dat wordt dus boeken naar de prullenbak verplaatsen…

  IWO = VOL

Ach, nu ik toch al zo aan het mopperen ben, wat vind ik het toch doodzonde dat we als UBA niet naast de OBA staan – hét culturele centrum van Amsterdam. Ideale locatie. We hadden er een extra boekendepot bij kunnen bouwen in Amsterdam Noord, mét boekenpondje, om die boeken van depot naar UBA te vervoeren en terug. Superhandig, supersnel. Geen gezeur met lange wachttijden en meer ruimte voor de boeken in het gebouw zelf.

Maar wat zeur ik? Boeken? Wij naderen het einde van het boekentijdperk…

boekenkerkhof

Zie ook: meer foto’s Russisch “boekenkerkhof”

Gelukkig is het weer weekend: pannenkoeken eten, muziek luisteren, gek doen…

GO vervolgd

Ik ben inmiddels begonnen met de tweede module bij de GO: Organisatie en Beheer van het Informatieaanbod. Volgende week woensdag heb ik de laatste les van de basismodule, waarna ik direct de week erop met de vervolgmodule verder ga.

Tot nu toe is het vooral ook véél stof. In drie lessen een hele syllabus doorwerken, daz nie nix… vandaar even de stilte op mijn blog… excusez-moi!

Om een indruk te geven – het gaat min of meer over collectievorming en alles daaromheen:  de soorten publicaties, de functies van een collectie, het bepalen van de informatiebehoefte (statistieken, enquetering, collectie-evaluatie), collectieprofielen/collectievormingsprofielen (niveau, beleid, coördinatie), acquisitie, sanering (zie ook: boekenverhuizingen) en digitalisering (elektronische bestanden, portals, repositories).

Ik weet ook al dat we in de vervolgmodule enkele excursies gaan krijgen, waaronder eentje naar NBD/Biblion! Leuk!! Ben heel benieuwd hoe het er daar uitziet 🙂

We hebben het ook gehad over boekbinden en de anatomie van het boek. Dit vond ik zelf wel een heel leuk onderwerp, zo zie je maar weer hoe weinig weet je hebt van de objecten waar je toch dagelijks mee werkt! Ter illustratie, voor boekenliefhebbers: een doe-het-zelf-cursus handmatig boekbinden op YouTube 😀

« Older entries