In Memoriam

Beste Clubleden,

Hier treft u een nieuwe rubriek aan: In Memoriam. Zoals al eerder vermeld in de rubriek Historie, hebben we gedurende de 35 jaar dat onze club nu bestaat, ook afscheid moeten nemen van leden die zijn overleden. En natuurlijk is het fijn dat deze leden worden herdacht zodat we ze niet vergeten. Daarom is deze rubriek ontstaan. Uit de vroegere "Ruiten Vrouwen" zijn de daar geschreven herinneringen overgenomen, maar van een groot aantal leden die gestorven zijn is gewoon weg nooit iets opgeschreven. Dus al u misschien iets weet te vertellen van iemand die hier nog niet vermeld is, schroomt u dan niet om hier alsnog een stukje over te schrijven.


augustus 2006 In Memoriam: Els Westheim

Afgelopen 9 februari 2006 is Els Westheim op 66-jarige leeftijd overleden.
Els was mede oprichtster van onze Bergense Bridge Club, die destijds is ontstaan vanuit de Tennisclub. Els is altijd een zeer gedreven lid geweest, erg betrokken bij bridge zozeer, dat ze zelfs haar diploma wedstrijdleider gehaald heeft. Met haar man Jan is ze, na een afwezigheid van enkele jaren, vele jaren als speelster actief bij de club geweest.
Helaas kreeg ze kanker, maar op haar eigen, zo kenmerkende wijze vocht ze keihard terug en leek gewonnen te hebben.
De laatste tijd heeft Els met Gé Nijenhuis gespeeld, omdat Jan door zijn ziekte van het competitiebridge moest afzien. Maar opnieuw sloeg haar ziekte toe en deze strijd heeft ze helaas niet kunnen winnen.
Wij zullen ons Els herinneren als een daadkrachtige vrouw, die niet snel bij de pakken neer zat. Met haar droge reacties op de vele tegenslagen die ze de laatste jaren ondervond, dwong ze veel respect bij ons af.
Dat zij ruste in Vrede.

Dit bericht hebben we ontvangen van Gerda Zwitserlood.



juni 2006 In Memoriam: Gé Nijenhuis



"In de bloei van zijn leven stopte zijn lichaam," Met deze woorden opende vandaag pastoor Jansen de dienst voor Gé Nijenhuis, die op dinsdag 30 mei 2006 van ons is heengegaan.

Gé is jarenlang mijn bridgemaat geweest. Misschien is "maat" een te lage kwalificatie voor hem. Hij was meer. Hij heeft mij het bridgen geleerd.

Begin jaren '80 kwamen Gé en Gon op onze bridgeclub. Zij speelden samen en lieten zien dat ze het spel goed beheersten. Na een paar jaar werd Gon de partner van Mieke en ben ik met Gé gaan bridgen. Wij hoefden samen niet zo fanatiek te spelen hadden we afgesproken, maar het fanatisme bleef bij Gé. Voor mij was bridge ontspanning. Ondanks dat verschillend uitgangspunt heeft Gé het jaren met mij uitgehouden. Eén ding is zeker: we hebben alle groepen mogen verblijden met onze aanwezigheid.

In die tijd werd Gé al door zijn gezondheid in de steek gelaten. Hij kreeg problemen met zijn hart, zijn cholesterol was veel te hoog en hij had enorm veel last van benauwdheid. Met name dat laatste leverde wel eens problemen op aan de bridgetafel. Verwoed- rokers, die in de vierde ronde tegen Gé en mij mochten spelen, gingen ineens zeer snel spelen zodat ze toch nog hun sigaretje elders konden roken.

En dan de sport. Steeds vaker werd op donderdagavond gevoetbald. Bij Gé thuis stond de videorecorder te draaien. Tijdens het bridgen wilde hij niets horen over het verloop van de wedstrijd. Na afloop van het bridgen ging hij snel naar huis en bekeek dan nog de hele wedstrijd. Hij keek al met plezier vooruit naar de wereldkampioenschappen voetbal. Daarvan zou hij zeer genoten hebben. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.

Gé heeft nog nooit meegedaan aan de aspergedrive. Dit jaar zou het ervan komen. Samen met Wiel hadden ze zich al ingeschreven. Misschien speelt hij vrijdag samen met Gon de hemelse Aspergedrive, georganiseerd door Harrie Thissen. Als dat zo is, hoop ik voor Gé dat hij in de eerste ronde mag spelen tegen Leo Verberne en Jules Ramakers.

Gé, bedankt voor alles dat je in de voorbije jaren voor de bridgeclub hebt gedaan. Bedankt dat ik jouw maat mocht zijn.

Henk Bosmans



juni 2006 In Memoriam: Gijs van de Logt

Gijs is op 28 oktober 2005 overleden, en op 1 november vond de crematieplechtigheid plaats. Na jaren samen tennissen werd 5 jaar geleden besloten om ook eens bridge te gaan leren, dit zou je immers langer kunnen doen dan tennis. Samen hebben we cursus 1 en 2 gedaan, maar we moesten wel oefenen, de ene week bij Gijs en Dora en de andere week bij ons. Spellen steken volgens het cursusboek en na het spelen kijken of het klopte, dit gaf natuurlijk veel discussie maar we leerden ervan. Een gevleugelde bieding van Gijs na het 3SA bod van Dora was: 4SA. Na het kaarten werd er altijd nog gezellig nagekaart en over allerlei dingen gesproken, met natuurlijk een glaasje erbij. Groot was dan ook onze verbijstering om enkele dagen na ons kaartavondje te horen dat Gijs in het ziekenhuis was opgenomen, en een week na onze laatste bridge-avond overleed. Gijs die groot was in postuur maar ook in daden, en daarbij toch zichzelf bleef, die je vriendelijk kon toelachen, en die een heldere kijk op het leven had. Gijs die een bedrijf begon, en dit ondanks tegenslagen succesvol heeft gedaan. Mede ook door het grote vertrouwen dat zijn afnemers in hem hadden. Gijs was betrouwbaar en kwam zijn woorden na.
Een vriend zoals ik iedereen toe wens en die ik erg mis.

Wim Jansen.



mei 2006 In Memoriam: Leen Kranenburg

Ruim 20 jaar geleden leerde ik Leentje kennen, toen Johan en ik lid werden
van de Bergense Bridge Club.
Haar naam was bij mij bekend door de zakelijke belangen van onze beide mannnen.
We werden goede vriendinnen.
Ze verloor haar man op zeer jonge leeftijd en bleef achter met 3 kinderen. Ze had
geen rijbewijs, maar ze haalde het ondanks het feit dat ze toen al veel last had
van een erfelijke spierziekte.
Eenmaal een auto, kon ze gaan bridgen. Niet alleen in Bergen, maar ook in Swolgen,
Arcen en Grubbenvorst.
Zelf heb ik met haar in Bergen en Swolgen gespeeld. Voor mij was Leentje een
voorbeeld van positief denken, bewust leven en genieten van het bridgen.
Ik mis haar,

Toos van de Kooi.



september 2003 In Memoriam: Johan van de Kooi

Bron: Ruitenvrouw september 2003, 14e jaargang, Nummer 1.

Voor Kerstmis heeft Johan ons verlaten.
Drie maal door het oog van de naald en ook de vierde keer was het bijna weer gelukt!
Het mocht niet zo zijn.

Vrolijk tot het laatste kwam hij bridgen, ook al had hij nog zo'n pijn.
Er is heel wat afgelachen aan de bar, in de diverse lokalen. Hij genoot ervan.
We kennen hem ook als "wit is wit en zwart is zwart", grijs was er voor Johan niet!
Daarnaast stond Johan voor iedereen klaar, als je hem nodig had was hij daar.
Bij menigeen op de club heeft hij een handje en meer geholpen.

Toen Jan nog leefde, kwam hij bijna iedere week lekker in de tuin zitten,
kopje koffie, een biertje of een borreltje: Johan genoot van het leven!

We zullen hem missen!
Maar "beste boer" blijft bestaan.

Elly Mulder.



september 2001 In Memoriam: Frans Wijnhoven

Bron: Ruitenvrouw september 2001, 12e jaargang, Nummer 1.

Herinneringen aan Frans Wijnhoven, uitgesproken tijdens de avondwake.

Voor de eerste keer heb ik Frans ontmoet aan het loket van de Burgelijke Stand op het gemeentehuis in Bergen in 1961. Frans was ambtenaar op de afdeling bevolking en wij (Toos en ik) kwamen ons inschrijven om als pas getrouwd paar te gaan wonen in Nieuw Bergen aan de Petrusstraat 9. Dit was meteen ook de kennismaking met onze nieuwe buurman, want Frans ging met Diny wonen op nr. 7.
Nieuwe woningen, jong getrouwde stellen, veel gemeente ambtenaren zoals Riche van Dijk (chef Financiën), iets later Herman Westdorp, Gerrit de Leeuw (chef Algemene Zaken) en dus ook Frans die overging van Sociale Zaken, waar hij later Jan Daemen opvolgde als chef van die afdeling.
In die tijd heb ik al kennisgemaakt met het sterke sociale rechtvaardigheidsgevoel van Frans:
De grond achter onze woningen lag braak en op die gele grond kon je niets beginnen. De Gemeente zorgde goed voor haar ambtenaren en kiepte enkele vrachtwagens goede grond in hun toekomstige tuinen. Wij werden overgeslagen. Door bemiddeling van Frans werd enkele dagen later een einde gemaakt aan deze discriminatie. Er werd hard gewerkt om de grond geschikt te maken voor het inzaaien van gazon. Met het gazon kwam ook rijkelijk het onkruid, maar dat kun je het beste bestrijden met gif, dat door mijn vader werd geleverd. Als tegenprestatie bood ik natuurlijk Frans aan ook zijn grasveld met gif te bestrijden. Eigenwijs als hij was, maakte hij geen gebruik van dit aanbod. Diny zou dat onkruid er wel uitplukken. Hun gras bleef groen. De rest van de tuinen werd geel en bleef dit zelfs na drie keer opnieuw inzaaien.

De school voor onze kinderen stond aan de andere kant van de Rijksweg in Bergen. Reden genoeg om te gaan ijveren voor de stichting van een school aan deze kant. Heftige discussies tot zelfs op straat waren het gevolg, want de toenmalige Pastoor Peters was het daar absoluut mee oneens. De school kwam er en Frans is tot zijn dood met die school verbonden gebleven.
Strijdbaar als wij waren gingen wij ons ook met de politiek bemoeien, ook al was dat voor gemeenteambtenaren knap moeilijk en ook niet zonder risico, maar Frans bekende kleur. Als Wethouder Sociale Zaken heb ik op een bijzondere manier met Frans als hoofd van de afdeling samengewerkt.
Het onderwijs bleef ons beide boeien en samen hebben wij hard gewerkt aan de fusie van de bijzondere basisscholen in de gemeente Bergen.

Als secretaris-penningmeester van het schoolbestuur is Frans wel heel moeilijk te vervangen. Als gangmaker genoot hij als geen ander van de bijeenkomsten van de oude buurt.
Frans was samen met Diny actief lid van de Bergense Bridge Club. Ook daar maakte hij deel uit van het bestuur. Van zijn bestuurlijke ervaring werd ook daar volop geprofiteerd.

De manier waarop Frans zijn ziekte heeft gedragen, wel zeer bijzonder door Diny en de kinderen geholpen, was bewonderenswaardig. Zijn neiging tot regelen in de perfectie heeft hij tot het allerlaatste volgehouden.

Frans, bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan. We zullen je erg missen.

Jac Kersten.





september 2001 In Memoriam: Gon Nijenhuis

Bron: Ruitenvrouw september 2001, 12e jaargang, Nummer 1.

Ter herdenking van Gon Nijenhuis, 19 mei 2001


Gon was een kleine 20 jaar lid van de Bergense Bridge Club.
Ze was aan de bridgetafel een goede en vooral sportieve tegenstandster, en kon
helemaal opgaan in deze mooie denksport. Ze miste dan ook zelden de donderdagavond.
Ze zal ook waarschijnlijk de droom van iedere bridger hebben verwezenlijkt. "Zeven Sans"
bieden en maken.

Naast het bridgen betekende Gon veel voor de club.
Door mede te zorgen voor de organisatie van de feestelijke drives (Kerst-, Pasen- en
Aspergedrive) en het inkopen van prijzen.
Bij het uitrekenen van de wedstrijdscores was ze altijd van de partij.
De laatste 10 jaar heeft ze zich veel ingezet voor het organiseren van het zomer- en
maandagmiddagbridge.

Ze was ook nog een groot aantal jaren als bestuurslid actief, en stelde naast de
gebruikelijke bestuursbeslommeringen haar technische kennis en ervaring ten dienste
van de club.
Sinds het begin van haar gezondheidsproblemen hebben we allemaal kunnen
meemaken hoe ze daar in stilte toch erg veel moeite mee had, en lichamelijk werd
beperkt in de dingen die ze allemaal graag wilde doen.

Namens de Bergense Bridge Club wensen we Gé en de familie veel sterkte toe bij het verwerken
van het grote verlies.
Gon bedankt voor je gezelschap, je sportieve bijdragen en je inzet. We zullen je missen.
Hopelijk zit je hierboven, zoals dë pastoor memoreerde: "al weer te bridgen met de
beide Fransen, met Jan, met Leo en Piet...."



december 2000 In Memoriam: Jan Mulder

Bron: Ruitenvrouw december 2000, 11e Jaargang, Nummer 1.

Jan Mulder was lid vanaf de oprichting van onze club, en ging van ons heen vlak na
zijn verjaardag. Heel veel leden waren aanwezig bij de avondmis en/of begrafenis.
Onze voorzitter Vera Wintermans schetste daar het belang van Jan Mulder voor onze
club. Jan was betrokken bij de oprichting van de club, leverde vele bijdragen voor
ons clubblad "Ruitenvrouw" en was onmisbaar bij de organisatie van de Asperge-
drive. Maar vooral was Jan een gewaardeerd lid van de club, een prettige tegen-
stander en aimabel mens. Van zijn bijzondere gevoel voor humor hebben velen
genoten.
Uit het grote aantal andere sprekers tijdens de mis, bleek dat Jan niet alleen
verdienste heeft gehad voor de BBC, maar ook voor veel verenigingen in
Nieuw Bergen.

De redactie van de Ruitenvrouw.



december 2000 In Memoriam: Piet Hendriks

Bron: Ruitenvrouw december 2000, 11e Jaargang, Nummer 1.

Piet Hendriks was al geruime tijd ziek, maar krabbelde steeds weer
overeind. In zijn goede perioden kwam hij als vanouds naar Aijen,
vergezeld van zijn dames uit Afferden. Piet was een trouw, maar
onopvallend lid van onze club. Hij leek rustig, maar kon onverwacht
scherp uit de hoek komen.
Tijdens zijn veelvuldige verblijf in het ziekenhuis hebben veel leden
hem opgezocht. Dit heeft Piet heel erg op prijs gesteld. Omdat we
het nieuws van zijn overlijden te laat te horen kregen, zijn helaas
maar weinig leden naar zijn uitvaart geweest.

De redactie van de Ruitenvrouw.



maart 1998 In Memoriam: Bob Ravelli

Bron: Ruitenvrouw maart 1998, 8e Jaargang, Nummer 2.

Donderdag 19 februari is Bob Ravelli overleden. Bob was al jaren lid van de Bergense Bridge Club.
Zelf had ik het genoegen om met hem de viertallencompetitie te spelen.
Gerda, Bob, Jaap (mijn vader) en ik zelf vormden al jaren binnen onze club een vast en vaak
succesvol viertal. Maar het succes was voor Bob niet echt belangrijk.
Bob kaartte heel veel. Wanneer hij maar kon, ging hij bridgen. Hij hield van het spel. Bovendien
was het spel voor hem een uitkomst. Gezien het feit, dat hij steeds dover werd, was het voor hem
de meest voor de hand liggende manier om ontspanning en contact te zoeken.
Een gesprek kon hij de laatste jaren niet meer volgen. Zeker niet wanneer er nog allemaal achter-
grondgeluiden waren. Ook zelf heb ik hierdoor weinig met hem kunnen praten, ook niet buiten de
bridgeclub, waar ik hem nog wel eens bij mijn ouders thuis trof. Dit heeft echter ons contact nooit
in de weg gestaan. Ik vond het fijn hem te zien, en heb altijd van zijn kant een warme belangstel-
ling voor mij gevoeld. Dit was wederzijds. Daarnaast heb ik grote bewondering voor hem.
Bewondering voor hoe hij in het leven stond en de wijze waarop hij er iets van probeerde te
maken. Dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Ik zal altijd met veel plezier en bewondering aan
hem terugdenken.
Voor Bob ben ik blij dat hij geen eindeloos ziekbed heeft gehad. De laatste maanden waren
zwaar en ellendig genoeg. En dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor Gerda. Ik wens
haar dan ook veel sterkte.

Truus van de Ende.



januari 1997 In Memoriam: Frans Geenen

Bron: Ruitenvrouw januari 1997, 7e Jaargang, Nummer 2.

Na een kortstondig ziekbed hebben wij op 14 september 1996
tijdens een korte gebedsdienst afscheid moeten nemen van ons
clublid Frans Geenen. Velen van ons waren aanwezig op de
begraafplaats in Bergen, waar Frans nu zijn rust gevonden heeft.
Hij was vier dagen daarvoor gestorven.
Frans was lid van onze Bergense Bridge Club, een lid, waarvoor allen veel
waardering hadden.
Als je donderdagavond richting Ayen reed, zag je Frans wandelend
richting "Het Veerhuis" gaan. Daar moest gebridged worden.
Hoe je ook speelde, tegen Frans of met Frans, of je blunderde of een
vergissing maakte, Frans werd nooit boos. Aan tafel was Frans
altijd de rust zelve. Genietend van zijn sigaret en een kopje koffie of
een drankje, ging hij helemaal op in het bridgespel. Zelfs zijn
tegenstanders kon hij heel precies vertellen, hoe het spel eigenlijk
gespeeld had moeten worden.
Nu is Frans er niet meer. Wij zullen hem en zijn wijze lessen missen.
De leden van de Bergense Bridge Club wensen zijn kinderen,
kleinkinderen en Truus veel sterkte.



september 1996 In Memoriam: Thea Simons

Bron: Ruitenvrouw september 1996, 7e Jaargang, Nummer 1.

Thea Simons was een dierbaar lid van onze club. Thea is op 1 juni 1996
overleden, en zij is op 6 juni begraven. Nog kort tevoren hadden we het 50-jarig
huwelijksfeest van Thea en Kees Simons gevierd in het Asteriahotel te Venray.
Hier bleek al, hoezeer het echtpaar Simons op de club gewaardeerd werd, want
bijna de voltallige club was op de receptie. Niet lang daarna waren we weer bij
elkaar om van Thea definitief afscheid te nemen.
Thea was een gezien lid van onze club. Ze vond het bij ons ook heel prettig. Vaak
genoeg liet ze dit aan ons blijken, na de Sinterklaasdrive of een andere feestelijke
drive door te verzuchten: "wat was het weer gezellig!" Als iets haar niet aanstond,
verbloemde Thea dit niet, maar ze bracht haar kritiek op een opbouwende manier.
Haar kordate, maar zeker ook gezellige manier van optreden zullen we allen zeker
missen.

De redactie van de Ruitenvrouw.



september 1996 In Memoriam: Toon Paulussen

Bron: Ruitenvrouw september 1996, 7e Jaargang, Nummer 1.

Toon Paulussen, met zijn vrouw Mary-Ann al ruim 5 jaar lid van onze club, is op
21 maart overleden. Hij was 58 jaar.
Kenmerkend voor Toon was zijn rustige manier van optreden, zowel tijdens het spel
als daarbuiten. Als er aan de bridgetafel iets niet goed ging, zei hij er wel wat van,
maar erg druk maakte hij er zich niet over. Volgende spel, zei hij dan.
Dat hij ziek was wisten we allemaal, maar ook hierover wilde hij niet veel drukte
maken. Genieten zo lang het nog kon, en als het enigszins kon bridgen!!!
Op 21 maart 1996 is Toon overleden, en op 26 maart 1996 hebben veel leden
van hem afscheid genomen.

De redactie van de Ruitenvrouw.



januari 1995 In Memoriam: Marietje Peters

Bron: Ruitenvrouw september 1994.

Geheel onverwachts hoorden wij van haar heengaan. Op
Driekoningendag had Marietje nog bij ons koffie gedronken en ging ze rond half twee
op haar fietsje naar huis. 's Avonds was ze er niet meer; 79 jaar en nog zo flink.
Jammer genoeg had ze geen maatje meer om mee te bridgen. Ze hield van
sociale contacten.
Ze had nog plannen om naar Australië te gaan, naar haar dochter. Nu heeft ze
haar grote reis volbracht. Wij zullen Marietje blijven herinneren als die aardige
kleine mevrouw, die zo trots was toen de stamhouder werd geboren, dat ze
spontaan de hele club een rondje gaf!

Elly Mulder



september 1993 In Memoriam: Ger Kries

Bron: Ruitenvrouw september 1993, 4e Jaargang, Nummer 1.

Ger Kries

Wij hebben haar allen gekend. Kwiek, levendig, dynamisch, onvermoeibaar en met een heldere geest. Je kon niet om haar heen en ik zeker niet. Zij was nl. mijn bridgepartner of beter gezegd : ik was de hare. Echter is zij op hoge leeftijd, bij het uitstappen uit de bus door een auto geraakt.

Hoe het begonnen is weet ik niet meer, maar het is al vele jaren geleden. Ik dacht redelijk goed te kunnen bridgen, maar Ger liet mij overduidelijk merken dat er nog wel iets ontbrak aan mijn vaardigheden. Zij was streng, recht door zee, onverbiddelijk en als het haar niet aanstond werd me dit onverbloemd en openlijk gezegd.

't Fijne van Ger was, dat ze eerlijk was, maar soms was dat wel onbarmhartig eerlijk. Veel, heel veel heb ik van haar geleerd, maar het was een harde leerschool, dat wel. Ik heb niet alleen gebridged met Ger. Zij was fanatiek vrijmetselaar en ik Katholiek, hoewel niet(meer) zo fanatiek. Groter contrast is nauwelijks denkbaar. De laatste jaren hebben we veel gesproken over euthanasie, waar Ger een fel voorstander van was. Geleidelijk, na vele jaren van praten en lezen over dit onderwerp in mijn vaktijdschriften, zijn onze standpunten heel dichtbij elkaar gekomen.

Kijk, zo was Ger nu ook weer. Ze stond open voor de mening van een ander en had begrip voor een andere zienswijze, mits goed gedocumenteerd. In die periode heeft ze mij ook verteld, het niet te zullen dulden om een lang ziekbed te hebben of lichamelijk of geestelijk af te takelen. Daarom geloof ik dat haar plotselinge dood, die ons allen zo diep geschokt heeft, niet zo tragisch is als wij misschien denken. Gezien haar leeftijd, was het onvermijdelijk dat aan die tomeloze energie eens een einde zou komen. Al was daar nog niets van te merken.

Hoewel, Ger is enkele maanden geleden een paar weken ziek geweest, maar Ger zou Ger niet geweest zijn als ze niet weer overeind gekrabbeld was. Maar het is mij in het bijzonder, maar ook enkele anderen, opgevallen dat ze daarna veel milder geworden was, ik zou haast zeggen liever. En door die opvallende mildheid heb ik Ger ook van een andere kant leren kennen en is ze voor mij een echte vriendin geworden. Als zodanig zal ze in mijn herinnering blijven. Moge zij nu daar zijn, waar zij dacht te zullen komen.

Leo Verberne



Laatst bijgewerkt op: 4 december 2007